Van der Loo Optiek

Wie?

J.J.H. van der Loo vierde in 2021 zijn 20-jarig jubileum als eigenaar van Van der Loo Optiek in Haren. Zijn loopbaan als opticien gaat verder terug in het dorp, met zijn 35 jaar ervaring in Haren is hij voor veel inwoners een bekend gezicht.

Van der Loo vertelt: “Vroeger werkte ik voor Jonker Optiek op het Raadhuisplein. Dat bedrijf werd overgenomen en op een gegeven moment was er sprake van dat ik alleen nog de contactlenzen zou doen. Toen heb ik besloten om voor mezelf te beginnen. Ik vind juist de veelzijdigheid van het vak interessant.”

Wat?

Van der Loo Optiek is dan ook echt een allround bedrijf. Met brillen, contactlenzen en zonnebrillen voor diverse doelgroepen. Maar waar Van der Loo Optiek zich vooral in onderscheid is de ruime kennis en ervaring op het gebied van oogzorg: “Ik ben een ouderwetse optometrist. Tegenwoordig is dat een beschermde titel die alleen bij Hbo-opleidingen wordt gegeven, maar door extra studies en jarenlange ervaring heb ik veel van die competenties ook.”

“Optometristen kunnen in vergelijking met opticiens veel meer, bijvoorbeeld licht-medische handelingen. Waar wij erg goed in zijn, is de samenwerking tussen beide ogen. Daar is ook de oogmeetruimte helemaal op ingericht. Veel klachten kunnen hiermee te maken hebben, zoals hoofdpijn, duizeligheid, last met autorijden in het donker. Wij kunnen daar bij helpen.”

Maar ook stress tussen de ogen door bijvoorbeeld werken achter een computer is een veelvoorkomend probleem. Vooral onder jongeren komt bijziendheid steeds meer voor. Van der Loo: “Wij voeren Myopie controles uit bij kinderen. Myopie betekent bijziendheid en door tijdig bij te sturen kun je voorkomen dat de ogen nog sneller achteruit gaan. De ogen zijn pas tussen de 18 en 20 jaar ‘af’. Tegen die tijd hebben ze al veel te lijden gehad. Ogen zijn bedoeld om ver te kijken. Niet naar een smal punt op 30 centimeter afstand.”

Op het gebied van monturen heeft Van der Loo Optiek een uitgebreide collectie. Mooie merken zoals Lindberg, Silhouette, Henau, Rodenstock, Persol en het trendy Matttew zijn slechts een paar namen die Van der Loo opnoemt. “We hebben een leuke collectie van heel diverse leveranciers. Met ook wel wat ongewone monturen van edele metalen of natuurlijke materialen zoals echt goud, hout of buffelhoorn.”

Hoe?

Samen met twee andere opticiens en een paar ondersteunende medewerkers voorziet Van der Loo Optiek veel vaste klanten in Haren van het best mogelijke brilvoorschrift. Daarbij worden ze terzijde gestaan door de laatste technieken. “Qua apparatuur en gereedschap lopen we op kop. Ik heb ooit elektrotechniek gestudeerd en vind het technische aspect van dit vak nog steeds interessant. Niet alleen voor het meten van de ogen, maar ook voor het aanmeten van de bril zelf. We maken bijvoorbeeld gebruik van de Hoya VisuReal om de brillenglazen optimaal te centreren.”

Doordat Van der Loo een zelfstandige opticien is, kan hij de beste producten leveren aan zijn klanten. “Ik kan een breder productassortiment bieden dan bijvoorbeeld ketens. Ook bij contactlenzen heb ik meer mogelijkheden. Ik verlies wel wat marge omdat ik niet zo groot inkoop, maar het voelt veel rijker omdat ik op deze manier de klanten meer opties kan bieden en daardoor ook beter kan helpen.” Mede door deze manier van werken mag Van der Loo Optiek het keurmerk voor eerlijk en betrouwbaar ondernemen voeren.

Waarom?

Want uiteindelijk draait het daarom bij Van der Loo Optiek. Mensen helpen. “Dat is een van de mooiste aspecten van dit vak. Het is fijn als mensen weer binnenstappen om te vertellen dat ze zo fantastisch kunnen zien. Of dat je iemand met staar of een andere medische aandoening toch nog zo goed mogelijk kunt helpen met hun zicht. Maar wat ook leuk is, is om precies het juiste montuur te vinden bij de juiste persoon.”

Waar?

Van der Loo Optiek zit al sinds de oprichting in 2002 in hetzelfde pand aan de Rijksstraatweg. Vroeger zat hier een lunchroom. Het winkeloppervlak is ongeveer 70m2 groot, achter in de zaak zit de oogmeetruimte. Boven de winkel is een soortgelijke oppervlakte, hier is een kantoor en de werkplaats waar de brillen geassembleerd of gerepareerd worden.

“Wij maken de brillen zelf in de werkplaats. De glazen komen meestal op maat binnen, dan hoeven ze alleen nog maar afgezoet en geplaatst te worden. Maar we slijpen de glazen ook zelf in vorm. We zijn een opleidingsbedrijf, we leiden op tot opticien en ondernemer. Dit is de plek waar leerlingen kunnen oefenen.”

Verder?

Uit alles kun je opmaken dat Van der Loo nog steeds niet is uitgekeken op het vak. “We halen veel vreugde uit verschillende factoren. Mensen met problemen kunnen helpen is fijn, maar ook het modeaspect is leuk. Het assembleren of repareren van de bril hoort bij de romantiek van het vak en zullen we altijd blijven doen, net als inspelen op de nieuwste technieken en ontwikkelingen.” Of, zoals hij eerder al eens terloops opmerkt: “We hebben gewoon een heerlijk vak!”

 

 

Kijk binnen bij Van der Loo Optiek

Openingstijden

Dinsdag09.00 - 18.00
Woensdag 09.00 - 18.00
Donderdag09.00 - 18.00
Vrijdag09.00 - 21.00
Zaterdag09.00 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 178
9752 BP Haren

050 – 537 11 86

info@vanderloo-optiek.nl
www.vanderloo-optiek.nl