Rommelmarkt Haren

Wie?

Een grote groep van maar liefst 30 vrijwilligers is iedere week weer in touw om geld in te zamelen voor kleinschalige goede doelen in kringloopwinkel Rommelmarkt Haren. Zij sorteren, etaleren, repareren en uiteindelijk verkopen ze alleen de beste artikelen in de winkels aan de Hortuslaan en de Brinkhorst. Veel van de vrijwilligers zijn al jarenlang betrokken bij de stichting. Het bestuur, onder leiding van voorzitter Jan Derk Sluurman, zorgt voor de aansturing en verantwoording van de stichting.

Wat?

De Rommelmarkt is het kleinste warenhuis van Haren, met het grootste assortiment. In de winkel kun je de gekste dingen tegen het lijf lopen, maar over het algemeen worden er vooral boeken, speelgoed, huishoudelijke artikelen en kleding ingebracht. Met de opbrengsten steunt Stichting Rommelmarkt Haren diverse kleinschalige en lokale projecten in het buitenland.

Een gedeelte van de producten die worden binnengebracht, komen niet door de selectie van de sorteerders. Zij kijken met een kritisch oog naar de artikelen en weten na al die jaren goed waar de Harense klanten voor terugkomen. Jan Derk: “Op onze website stellen we mensen ook de vraag: zou je het zelf nog willen kopen?”

“Degene die het inbrengt, heeft een emotionele waarde bij een artikel maar een potentiële koper niet. De eigenaar kan het niet over het hart verkrijgen om iets weg te gooien, dan is de Rommelmarkt een mooi alternatief en krijgen de spullen een tweede kans om iemand blij te maken.

Soms worden bijzondere items verkocht op internet. Bijvoorbeeld op Marktplaats.nl. Antieke boeken biedt de stichting te koop op boekwinkeltjes.nl. De vrijwilligers hopen door het grotere bereik meer geld binnen te halen voor de goede doelen. Jan Derk: “We proberen natuurlijk altijd zoveel mogelijk te verdienen aan een product, vanwege de goede doelen. Iedere keer als we bij Kunst & Kitsch horen dat een waardevol object op een rommelmarkt is gekocht, schrikken we: toch niet bij ons?” Hij vertelt het met een lach.

Waarom?

Maar prijsbewuste kopers hoeven niet bang te zijn. Het overgrote gedeelte van alle artikelen gaat “weg voor een schijntje”. Jan Derk: Het steunen van goede doelen is het voornaamste doel van de stichting. De winkel is daarvoor een middel. Maar hergebruik en een alternatief bieden voor mensen met een kleine portemonnee zijn twee andere belangrijke bestaansredenen voor een kringloopwinkel.”

“De meeste mensen die hier komen, vinden het trouwens gewoon leuk om lekker te snuffelen en voor een zacht prijsje artikelen een tweede kans te geven. Vroeger was tweedehands te min voor veel mensen. Dat is gelukkig al lang niet meer zo. Tegenwoordig worden we gewoon gezien als ‘normale’ winkel.”

Hoe?

De stichting geeft per jaar zo’n veertig tot vijftigduizend euro aan goede doelen. Zoals gezegd gaat het altijd om kleinschalige, lokale projecten in het buitenland. Initiatieven die inspelen op educatie, of die in het belang zijn van kinderen hebben daarbij voorrang. Bij de keuze van de goede doelen zijn alle vrijwilligers in principe betrokken.

Jan Derk: “Twee mensen binnen de stichting maken een brede selectie van een aantal goede doelen. Het bestuur koppelt weer bedragen aan die projecten. Die bedragen lopen erg uiteen: van 200 tot een paar duizend. Uiteindelijk geven de overige vrijwilligers aan of ze akkoord gaan met het project en het bedrag dat er voor staat. Zo voelt iedereen zich betrokken bij de doelen die we steunen.”

“Laatst hebben we bijvoorbeeld een waterleiding met diverse tappunten gefinancierd in een dorp waar geen schoon water was. De mensen moesten daarvoor iedere dag een hoge berg beklimmen. Met ons geld is een lange buis van de bron naar het dorp aangelegd waardoor er nu altijd schoon water in het dorp is.”

Waar?

Veel van de opbrengsten gaan naar Afrika, Zuid-Amerika en Indonesië. Het is daardoor niet altijd mogelijk om zelf het resultaat van een project te zien. Het bestuur geeft dan ook de voorkeur aan initiatieven die door mensen uit de buurt worden opgezet. Op die manier kunnen ze zelf meer over een project vertellen en ook daarna makkelijker verslag doen.

Verder?

Net als veel andere vrijwilligersorganisaties heeft ook Stichting Rommelmarkt Haren te maken met de eeuwige zoektocht naar vrijwilligers. Jan Derk: “Wij hebben op zich niet te klagen met ons aantal vrijwilligers, maar nieuwe aanwas is altijd welkom. Met name jonge mensen zijn van harte welkom! We zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe mensen en meer ruimte. Er zijn volop ideeën hoe we zaken anders aan kunnen pakken. Maar vaak is het maar de vraag of het meer oplevert voor de goede doelen. Ach… Onze gemiddelde dagopbrengst is lang niet slecht en zolang we onze doelstellingen halen, moeten we misschien ook gewoon maar tevreden zijn met wat we hebben!”

 

Openingstijden

Hortuslaan:
Vrijdag 14.00 - 17.00
Zaterdag: 14.00 - 17.00
Brinkhorst:
Woensdag 13.30 - 17.00
Donderdag 13.30 - 17.00
Vrijdag 13.30 - 17.00
Zaterdag 13.30 - 17.00
Inbrengen locatie Hortuslaan: Tijdens openingstijden

Contact informatie

Hortuslaan 4A
9751 BG Haren

06 – 83 38 48 81

www.rommelmarktharen.nl
info@rommelmarktharen.nl