Galerie Aanblick

Wie?

Galeriehouder Hein Frima startte zijn loopbaan als private banker en ging later zelfstandig verder als financieel adviseur. Toen hij op gegeven moment door vrienden gevraagd werd om een zomergalerie in Port Zélande te draaien, nam zijn kennis over kunst een vlucht en ontwikkelde hij een breed netwerk met kunstschilders en -kopers.

De zomerse activiteiten kregen een meer permanent karakter toen een andere vriend in Groningen moeite had om krakers buiten zijn pand te houden. Een tijdelijke galerie bood uitkomst: naast zijn advieswerkzaamheden opende Hein in 2002 op vrijdag de deur voor kunstliefhebbers. De zaterdag volgde al snel. Na enkele verhuizingen binnen de stad vestigde Hein zich in 2006 definitief in Haren.

Waar?

De werken van de kunstenaars waar Hein veel mee werkt, zijn te zien in de galerie aan de Kromme Elleboog. Toen Hein het pand kocht, zat de voorgevel nog vol met schrootjes: “We begonnen ’s ochtends met slopen en ’s middags hadden we het nieuwe, huidige kozijn er in. In slechts een paar uur tijd was de complete aanblik van het pand veranderd. Fietsers die ’s ochtends waren voorbijgekomen en ’s middags terug kwamen fietsen, zaten achterom op de fiets van verbazing!” Hein vertelt het met een lach.

Maar de schilderijen zijn niet alleen in de galerie te aanschouwen. Hein werkt veel samen met vastgoedeigenaren door in panden die te huur zijn, tijdelijke exposities in de etalages te organiseren. Hein vertelt: “Soms valt je blik ergens op en laat het je niet meer los. Dat gebeurt veel van onze klanten. Ook kunnen ze erg teleurgesteld zijn als het werk ineens verkocht is. Ons advies is om het ons te laten weten als u een schilderij of kunstwerk erg mooi vindt. Met onze kunstkoopregeling is het namelijk ook voor mensen met een kleiner budget mogelijk om een uniek schilderij aan te schaffen. Op die manier voorkom je de teleurstelling dat het is ‘weggekaapt’.”

Tot slot zijn er wisselende exposities in het Fletcher Familiehotel in Paterswolde waardoor de kunstwerken ook onder de aandacht worden gebracht van bezoekers van buiten de regio. Daarnaast kopen steeds meer mensen via de website een kunstwerk.

Wat?

Galerie Aanblick verkoopt voornamelijk realistische werken van vooral noordelijke kunstenaars. Stadsgezichten, stillevens, dieren en landschappen voeren de boventoon. Maar ook designlampen van gerecyclede materialen en beelden worden verkocht. Hein heeft zelf een lichte voorkeur voor stadsgezichten en vogelportretten: “Het mooie van een stadsgezicht is, dat het bij veel mensen een herinnering oproept aan een periode in hun leven. Daarmee is het tegelijkertijd een uniek en waardevol cadeau. Bijvoorbeeld bij een verhuizing. Soms geven mensen dan een poster, of een litho met een stadsgezicht. Maar voor slechts een paar honderd euro meer heb je iets in handen, waar er maar één van is. Leg dat geld dan met vrienden bij elkaar zou ik zeggen.”

Eén van de schilders, Marcel Duran, schildert portretten in opdracht. Dit doet hij een keer per maand in de galerie, waardoor u hem zelf aan het werk kan zien. Hein vertelt: “Marcel heeft veel ervaring als portretschilder: hij portretteerde al vele hoogleraren die nu in het academiegebouw ‘hangen’. Vaak begint het met één portretje, maar wordt vervolgens de hele familie vastgelegd.”

Hoe?

De galerie is op vrijdag- en zaterdagmiddag geopend. Iedereen kan dan vrij naar binnen lopen. “Ook om alleen even te kijken”, benadrukt Hein. Op andere dagen kan er gebeld worden als u een kijkje wilt nemen. “Het telefoonnummer hangt op de deur. Wij kunnen er vaak al binnen een paar minuten zijn.” Aldus Hein.

Verder?

Een andere bron van inkomsten is de verhuur van appartementen. Deze worden gemeubileerd verhuurd voor tijdelijke bewoning. Bijvoorbeeld door expats.

Terug naar de galerie: die wordt bewust laagdrempelig gehouden. Hein: “Als iemand verliefd wordt op een kunstwerk moet hij het ook kunnen kopen. Vandaar ook de kunstkoopregeling. Maar ook alleen even binnen komen om te genieten van de mooie werken moet kunnen. De één koopt, de ander kijkt. Door die insteek komen hier voornamelijk vrolijke mensen en dat is voor ons weer heel leuk!”

Kijk binnen bij Galerie Aanblick

Openingstijden

Vrijdag13.00 - 17.00
Zaterdag13.00 - 17.00
Dagelijks na afspraak

Contact informatie

Kromme Elleboog 52
9751 RE Haren

050 – 311 29 30
06 – 515 673 46

info@aanblick.nl
www.aanblick.nl