Papillon

Wie?

Desirée Celant nam in 1998 op 28-jarige leeftijd kledingwinkel Papillon in de Kerkstraat over. Het bedrijf was toen nog van Irene Sikkens en was 30 jaar daarvoor het eerste boetiekje in Haren. Daarmee bestaat het bedrijf 50 jaar in 2018.

Wat?

De leeftijd van de winkel is nergens terug te vinden. Desirée heeft een modern interieur en leuke, trendy merken zoals Fabienne Chapot, Naketano en Oska. Ze vertelt: “Er is veel veranderd in die twintig jaar. Sowieso verkoop ik helemaal geen merken meer uit die tijd. We zijn wel altijd een winkel geweest met heel veel kleur en een breed merkenpakket voor een brede doelgroep. Dat is niet veranderd.”

“Het merk Naketano bijvoorbeeld. Die heeft veel hoodies, vesten en comfortabele shirts van mooie stoffen. Ze blijven lang mooi en zijn nog heel betaalbaar ook. Dat merk is populair bij de jeugd. Maar mijn moeder van 85 draagt het ook.”

“Vorig jaar ben ik begonnen met Fabienne Chapot. Een heel leuk merk uit Amsterdam. Haar kleren zijn kleurrijk en hebben geweldige prints. Het is nu al een groot succes. Klanten bellen op om stukken te reserveren in hun maat!”

Een ander merk waar veel vaste klanten op af komen is het Duitse Oska. Dit merk gebruikt veel natuurlijke materialen zoals hennep en katoen. “Het leuke van Oska is dat nieuwe items goed zijn te combineren met vorige collecties qua kleur en stijl. Verder is het een uitgesproken merk in modellering en stoffen. Daardoor hebben ze veel fans.”

In de cadeauhoek verkoopt Desirée kleine fairtrade woonaccessoires zoals rieten manden, glazen beeldjes en kleine weggeefcadeautjes van Earth Africa en kaarsen van Swazicandles. Blikvanger van de cadeauhoek is de opgespannen fotoprint van – in dit geval – een luipaard. Uit de woonaccessoires blijkt de grote liefde van Desirée voor dit continent.

Waarom?

Samen met haar vriend, fotograaf Johan van Drunen, gaat ze vrijwel ieder jaar naar het zuiden van Afrika. In 1998 ging ze voor het eerst en sindsdien is ze verliefd op het land. Veel van de artikelen die ze verkoopt bestelt ze dan ook rechtstreeks bij haar contacten in Johannesburg.

Maar ook in de kleding komt haar liefde tot uiting. “Als kleding een pantermotiefje heeft, móet ik het gewoon hebben. Uiteraard zorg ik dat het nergens ordinair wordt, maar een panterprint, of een print met pootafdrukjes, hoort hier gewoon thuis!”

Hoe?

“De inkoop is heel leuk om te doen.” Aldus Desirée. Nadenken over de producten. Het inleven in de klanten. Wat vinden ze over een jaar mooi? In dit vak moet je vooruit kunnen kijken. Voor inspiratie bezoek ik beurzen, lees ik vakbladen, kijk ik om me heen. Maar bovenal luister ik goed naar mijn klanten.”

“Ik houd rekening met hun wensen. Wat vinden ze leuk? Welke kleuren vinden ze mooi? Maar daarna ga ik af op mijn eigen gevoel. Geloof ik hier in? Gaat dit de mode worden? Vrouwen kiezen hier vaak voor mooi, maar ook voor draagbaar. Haren heeft hele mooie merken. We hebben hier een prachtig aanbod. Als je het hier niet kunt vinden…”

Waar?

Vroeger had Papillon Kerkstraat 5 als adres. Tegenwoordig zit daar Lisa Lisa. In 2006 schoof Papillon een paar deurtjes door naar nummer 11. “Dit pand is iets groter en heeft twee prive-parkeerplekken achter de winkel. Vaste klanten bellen van te voren om te vragen of ze daar kunnen parkeren.”

Desirée vindt de Kerkstraat een van de leukste winkelstraten in Haren. “We hebben hier authentieke winkels, mooie pandjes en een hele leuke groep ondernemers. We regelen veel samen, zoals de kerstbomen en -verlichting in de straat. Als we iets organiseren doet ook eigenlijk iedereen mee. Met een groepsapp houden we elkaar op de hoogte. Je moet het uiteindelijk met z’n allen doen. Daarom is het ook zo leuk dat Mignon by Marlieke nu hier in de straat zit!”

Verder?

Desirée doet alles in het bedrijf zelf. Ze heeft twee freelancers op wie ze kan terugvallen bij vakanties en vroeger had ze voor één middag in de week een medewerker. Doordat ze zoveel op de werkvloer staat, heeft ze natuurlijk heel veel mensen leren kennen in de loop der jaren.

Ze vertelt: “Ik ben altijd mezelf bij de klanten en probeer ook altijd goed te luisteren wat ze echt willen. Door die persoonlijke aandacht zijn in de loop der jaren waardevolle vriendschappen ontstaan met vaste klanten. Volgens mij zegt dat genoeg over hoe ik werk en wat ik belangrijk vindt.”

 

 

 

 

 

 

 

Openingstijden

Maandag13.00 - 18.00
Dinsdag10.00 - 18.00
Woensdag10.00 - 18.00
Donderdag10.00 - 18.00
Vrijdag10.00 - 21.00
Zaterdag10.00 - 17.00

Contact informatie

Kerkstraat 11
9751 BA Haren

050 – 534 51 33

papillonmode@gmail.com
www.papillonmode.nl