Dierenspeciaalzaak Fa. Ekkelkamp

Wie?

Dierenspeciaalzaak Firma Ekkelkamp is gevestigd in ‘de molen van Haren’ en al sinds 1920 een begrip in het dorp. De overgrootvader van Jacco van Ham – mede-eigenaar van dierenspeciaalzaak Ekkelkamp – maalde in de monumentale molen meel voor de inwoners en bedrijven uit de omgeving. Van het restproduct werden veekoeken gemaakt die de boeren in de winter gebruikten voor het bijvoeren van hun dieren.

Hendrika Ekkelkamp, de oma van Jacco, nam het bedrijf van haar ouders over, maar door de toenemende industrialisatie specialiseerde zij zich in het veevoer en overige producten voor dieren. Ron van Zonneveld, partner en compagnon van Jacco vertelt: “Het werk van de molen dreigde op te houden en daarmee ook het voortbestaan van Firma Ekkelkamp. Eigenlijk is het best bijzonder voor die tijd dat de oma van Jacco zoveel lef had om in het gat dat ontstond te springen en zelfstandig een ander soort bedrijf op te starten!”

Na de ouders van Jacco zijn hij en Ron de vierde generatie van de familie die onderneemt in ‘de molen.’

Wat?

Sinds de tijd van Hendrika Ekkelkamp is het assortiment van Fa. Ekkelkamp flink uitgebreid. Veel vaste klanten komen nu voor het veelzijdige aanbod katten- en hondenvoer van kwaliteitsmerken zoals Belcando en Dog Lovers Gold voor honden en Leonardo en Cat Lovers Gold voor katten. Ook Edgard & Cooper, een producent die alleen met natuurlijke verpakkingen werkt, past bij de bewuste klanten die de dierenwinkel bezoeken.

Maar de dierenspeciaalzaak biedt meer dan alleen (biologisch) voer voor huisdieren. Ook voor hengelsportartikelen, manden, speeltjes en voederhuisjes is Firma Ekkelkamp een vertrouwd adres. Hobbyboeren halen hun benodigdheden hier en een grote categorie klanten komt speciaal iets halen voor de ‘vrije dieren’ zoals egels, vogels en eekhoorns. Ron en Jacco vertellen: “We hebben ongelooflijk lieve klanten die veel overhebben voor hun huisdieren of zeer begaan zijn met de dieren in hun omgeving. Zij zetten zich echt in voor de natuur en de biodiversiteit en wij zijn trots dat ze daarvoor bij ons komen.”

Waarom?

Ron en Jacco hebben dierenwelzijn voorop staan in hun winkel. Bij alles wat ze doen houden ze het belang van de dieren in het oog. Dat geldt voor de adviezen die ze geven, “de marge op een product is nooit leidend”, maar ook voor de manier waarop ze met de dieren zelf omgaan. Ron vertelt: “Wij hebben relatief grote verblijven, nemen onze dieren alleen af bij twee fokkers waar we al jaren vertrouwd mee samenwerken én geven niet zomaar een dier mee. Iedereen die bij ons een dier aanschaft krijgt uitgebreid advies en wordt daarnaast verwezen naar het LICG die veel onafhankelijke informatie over dieren verschaft.”

Hoe?

Jacco en Ron worden daarin bijgestaan door een vast team van medewerkers. “We hebben heel fijne collega’s die ook het dierenwelzijn voorop hebben staan en hun kennis en ervaring op een prettige manier overbrengen.” ‘Ouderwetse’ service is eveneens een belangrijk aspect van het team. De medewerkers lopen graag even mee naar de auto met een grote zak voer en bestellingen die voor 15.00 uur worden doorgegeven, krijgen de klanten vaak nog dezelfde dag thuisbezorgd.

Waar?

Korenmolen De Hoop werd in de 19e eeuw gebouwd en is een icoon van Haren. Sinds 2006 is het onderhoud van de molen in beheer van een stichting. Vrijwilligers van de stichting laten de molen regelmatig draaien en het meel dat daarbij vermaalt wordt, wordt weer gebruikt om veevoer van te maken.

Verder?

Jacco en Ron plantten in 2021 ruim dertig verschillende bomen achter hun woonhuis die bij de winkel hoort. Hierdoor ontstond een groen eilandje midden in het centrum van Haren. Ron: “We wilden ook graag ons eigen steentje bijdragen aan de biodiversiteit in het dorp. Met deze groene corridor geven we veel diertjes en insecten voedsel en een schuilplaats en brengen de bomen wat verkoeling in de hete zomers.”

 

 

Kijk binnen bij Dierenspeciaalzaak Fa. Ekkelkamp

Openingstijden

Maandag13.00 - 18.00
Dinsdag09.00 - 18.00
Woensdag 09.00 - 18.00
Donderdag09.00 - 18.00
Vrijdag09.00 - 18.00
Zaterdag09.00 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 135
9752 BD Haren

050 – 535 02 15

www.discus.nl
fa.ekkelkamp@ziggo.nl