Jos Coiffures

Wie?

Hoewel de naam anders doet vermoeden heet de eigenaar van kapsalon Jos Coiffures Esther Wiersema. Haar vader, Jos Wiersema, gaf 40 jaar geleden zijn naam aan de kapperszaak in winkelcentrum De Brinken.

Helaas is Jos in 2015 overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Anderhalf jaar daarvoor moest hij al vrij snel na de diagnose stoppen met werken. Esther, al sinds 1995 actief in het bedrijf, nam zijn werk over en werd in 2014 officieel de eigenaar.

Wat?

In de kapsalon worden alle gangbare kappersdiensten aangeboden zoals knippen, kleuren, high- en lowlights, permanent – tegenwoordig ook wel omvorming genoemd – en watergolven.

Sinds kort kunnen klanten ook hun nagels laten stylen bij Jos Coiffures. Het zusje van Esther is als zelfstandig nagelstyliste begonnen in het pand. Zij brengt daarnaast wimper extensions aan en kan tanden bleken.

De tante van de twee dames is ook actief in het bedrijf. Zij werkt eens in de twee weken als zelfstandig schoonheidsspecialiste en Esther huurt haar incidenteel in als kapper bij grote drukte, ziekte of vakantie.

Hoe?

Samen met haar tante, zusje en twee stagiaires biedt Esther dus een compleet aanbod aan uiterlijke verzorging. Twee dagen in de week is ze alleen aan het werk en klanten vragen dan wel eens of ze dat ongezellig vind. Maar dat is niet het geval aldus Esther: “Nee joh, ik heb toch de klanten om mee te kletsen? Sommigen gaan gewoon verder met hun verhaal waar ze zes weken geleden zijn opgehouden.” Lachend: “Je moet wel veel onthouden in dit vak!”

Om haar kennis fris en up-to-date te houden volgt Esther vaak cursussen. Onder andere van het merk Keune, de professionele haarverzorgingslijn waar ze mee werkt. Maar binnenkort gaat ze ook eens kijken of het aanbrengen van een weave past binnen haar bedrijf. Esther: “In de periode dat mijn vader ziek was, werd mijn haar heel dun en droog van de stress. Ik heb toen zelf een weave gehad en dat heeft mijn haar geholpen te herstellen. Als ik na de cursus nog steeds enthousiast ben, wil ik het onze klanten ook aanbieden.”

Waar?

Jos Coiffures was in 1977 het eerste bedrijf dat begon in winkelcentrum De Brinken. De officiële opening van het overdekte centrum was zelfs pas in 1978. Esther mocht toen, als jong meisje, een bloemetje overhandigen aan een van de aanwezigen. Jos huurde altijd, maar juist in de periode dat hij ziek was, kreeg Esther de kans om het pand te kopen.

Esther vertelt: “Dat was een hele roerige periode. Aan de ene kant stond mijn hoofd er helemaal niet naar, maar als iemand anders het pand kocht kwam er misschien meer onzekerheid over de toekomst van het bedrijf. Uiteindelijk heb ik mijn vader, op zijn sterfbed, nog de koopovereenkomst kunnen laten zien. Zijn ‘kindje’ was veilig.”

Waarom?

Uit alles wat Esther doet en vertelt blijkt dat herinnering aan Jos nog tastbaar is in het hele bedrijf. Mede daarom heeft ze naam van de kapsalon niet veranderd toen ze de zaak overnam. Jos Coiffures is een begrip in Haren.

Maar bovenal zet ze de zaak voort uit liefde voor het vak. “Het is mooi werk en het contact met de klanten maakt het extra bijzonder. Met sommigen heb je echt een diepe band, terwijl je nog nooit bij elkaar thuis bent geweest. Bij anderen zat ik als klein meisje nog op schoot. Dat totaalplaatje maakt het leuk!”

Verder?

Esther werkt vaak mee aan goede doelen. Zo knipt ze gezinnen gratis voor de Linda Foundation en is ze deelnemer aan Stichting Haarwensen. Toen haar vader ziek werd besloot Esther zich op te geven voor de Amsterdam City Swim. Tijdens dit zwemevenement in de Amsterdamse grachten wordt geld ingezameld voor de strijd tegen ALS.

Esther: “De eerste keer dat ik meezwom kon mijn vader er nog bij zijn. Ik zie hem nog zitten in zijn rolstoel bij de finish. Breed lachend. Dat beeld vergeet ik niet meer. Al tijdens zijn ziekte hadden we het besef dat we juist intens moesten genieten van het leven. Niets uitstellen, gewoon doen. Dat doe ik nog steeds. Net als de City Swim. Dit jaar zwem ik voor de vijfde keer mee!”

 

 

Kijk binnen bij Jos Coiffures

Openingstijden

Dinsdag09.00 - 18.00
Woensdag09.00 - 20.00
Donderdag09.00 - 20.00 (i.o.)
Vrijdag 09.00 - 20.00
Zaterdag09.00 - 16.00

Contact informatie

De Brinken 12
9752 BW Haren

050 – 534 64 98

info@joscoiffures.nl
www.joscoiffures.nl