Berends Groenten en Fruit

Wie?

Als jongetje van acht ging Erik Berends al met zijn vader op pad om groenten en fruit te venten. Op zijn twaalfde stond hij samen met zijn moeder achter de toonbank van hun toenmalige groentezaak. Groenten, fruit, vers en gezond eten zijn voor hem onlosmakelijk met zijn leven verbonden en het is dus ook niet gek dat hij zes – en soms zelfs zeven – dagen per week met die passie bezig is. Maar niet alleen de mooie producten zijn voor hem de drijfveer om dagelijks weer voor dag en dauw aan de slag te gaan. Juist de waardering van en het contact met de klanten maakt het werk waardevol aldus de vakman.

Wat?

Berends Groenten en Fruit staat niet alleen bekend om zijn verse en uitgebreide assortiment. Ook de huisgemaakte maaltijden, soepen, salades en zelfs desserts vinden gretig aftrek bij de vele vaste klanten. De ruime keuze in voorgesneden groenten, voorgekookte aardappeltjes en roerbakschotels – allemaal vers bewerkt in eigen bedrijf – maken het leven gemakkelijk gezonder.

Bij alles wat Erik Berends en zijn team doen staan de wensen van de klant centraal. Heeft iemand genoeg aan een halve bloemkool? Dan krijgt hij gewoon een halve bloemkool. Geschilde asperges? Ze worden gratis geschild en verpakt waar u bij staat. Fijn of grof gesneden groenten? In de computergestuurde en praktische snijkeuken wordt alles naar wens voor de klanten gemaakt. Hierdoor is Berends dé groentespecialist voor zowel de kleine particulier als de grote zakelijke klant. Erik: “Het aantal vaste klanten groeit nog steeds. Ze komen uit Haren, de omliggende dorpen en zelfs uit Groningen-Zuid. Het verzorgingsgebied voor de zakelijke markt strekt zich nog verder uit. Onze auto’s komen in een groot deel van de regio.”

Hoe?

Achter de sfeervolle winkel gaat een hypermoderne productieafdeling schuil, waar iedere dag weer honderden producten verwerkt worden door het team dat uit zeventien personen bestaat. Inclusief Erik en zijn vrouw Jettie die leiding geeft aan het kookteam. Er is een snijkeuken, spoelkeuken, speciale koelcellen voor verschillende doeleinden en natuurlijk een kookkeuken. Er wordt gebruik gemaakt van de beste apparatuur om de versheid en houdbaarheid van de producten te kunnen garanderen en om snel en efficiënt te werken. Erik: “Al onze mensen zijn intern opgeleid en de meesten werken al vele jaren bij ons. Ze zijn zelfstandig en multidisciplinair wat niet alleen praktisch is voor ons, maar ook prettig voor hen zelf.”

De logistiek en inrichting van deze afdeling is door Erik zelf helemaal bedacht en ontworpen. De motor achter de afdeling is een duurzame koelinstallatie die draait op aardwarmte. Of eigenlijk koelte, want dankzij de constante temperatuur van het grondwater dat door de leidingen loopt, is het in de winkel en op de productieafdeling altijd koel, zonder een hoog energieverbruik. Zomer en winter, hittegolf of niet.

Het koelsysteem past bij de duurzame en milieubewuste manier van werken van Berends. Zo kiest hij zo veel mogelijk voor producten van eigen bodem en milieubewuste teelt. De schaaltjes voor de verse maaltijden zijn compleet recyclebaar en de overige verpakkingsmaterialen zijn van gerecyclede materialen gemaakt. Het bedrijfspand heeft een A++ energielabel en als klanten dat graag willen, kunnen ze alle producten los in de tas meenemen zonder extra verpakkingsmateriaal. Door een handig roulatiesysteem, de juiste koeling en de hoge omzetsnelheid heeft Berends bovendien bijna geen derving en verspilling.

Waar?

Erik Berends beschikte over een lange adem, want het duurde zo’n veertien jaar tussen de eerste plannen en de daadwerkelijke realisatie van het Anjerplein waar hij zijn bedrijf heeft voortgezet. Maar het was het wachten waard. Want het winkelcentrum van Oosterhaar biedt veel kwaliteit en gezelligheid en trekt steeds meer klanten die het gemak en de ruime gratis parkeerplaatsen van het winkelcentrum waarderen. Voorlopig heeft Erik dus ook geen grote wensen meer, behalve verder gaan op de ingeslagen, succesvolle weg en genieten van al die mooie producten die de seizoenen te bieden hebben!

 

 

 

Openingstijden

Maandag 08.30 - 18.00
Dinsdag08.30 - 18.00
Woensdag 08.30 - 18.00
Donderdag08.30 - 18.00
Vrijdag08.30 - 18.00
Zaterdag08.30 - 17.00

Contact informatie

Anjerplein 6
9753 GT, Haren

 050-5350334

www.berendsagf.nl 
erik@berendsgroentenenfruit.nl