Banketbakkerij Huize Rodenburg

Wie?

Als jonge scholier werkte Danielle Heerema al in Banketbakkerij Rodenburg, ook bekend als Patisserie Huize Rodenburg. Ze is een paar keer weggeweest en ook weer teruggekomen. Toen ze hoorde dat de banketbakkerij dreigde te sluiten omdat er geen geschikte overnamekandidaat was, wist ze het zeker: dát mag nooit gebeuren!
“Ik heb in meerdere bedrijven gewerkt, maar kreeg toch altijd weer heimwee. Voor veel mensen bleef ik ook altijd ‘dat meisje van Rodenburg’. Ik hoorde dat de zaak misschien ging sluiten en dat had ik zonde gevonden. Het is zo’n mooi bedrijf. Het hoort gewoon hier in Haren. Gelukkig kreeg ik het voor elkaar en sinds 2016 ben ik de eigenaar!”

Wat?

Een van de redenen dat Danielle het zo’n mooi bedrijf vindt, is het feit dat alle producten van A tot Z eigenhandig en ambachtelijk gemaakt worden. Danielle: “Mensen die onze producten te duur vinden, nodig ik uit om eens achter in de productieruimte te kijken. Daar zien ze met eigen ogen wat er allemaal gebeurt. Als je dat weet, valt de prijs enorm mee.”
“De geur en smaakbeleving zijn hier heel vertrouwd. Daar komen mensen voor terug. Het gebakje uit hun jeugd wordt hier nog steeds verkocht. De authentieke recepten zijn onveranderd in al die jaren. Laatst was hier een mevrouw met haar vriendin en die vertelde dat ze hier vroeger al kwam met haar oma. Dat stukje nostalgie mag gewoon niet verdwijnen.”
De decembermaand is altijd een drukke maand in Huize Rodenburg. “We verkopen met de hand gemaakte chocoladeletters, marsepein, speculaas en natuurlijk oliebollen. Er wordt veel vooraf besteld door vaste klanten, zodat ze zeker weten dat ze niet achter het net vissen.”
“De meeste mensen die hier komen, komen met een plan. Ze willen bijvoorbeeld een taart voor een verjaardag of bruiloft, of ze komen traditiegetrouw voor een gebakje of lekkere koek voor het weekend. Anderen komen één keer per maand voor een doosje bonbons, waar ze dan ook de hele maand mee doen. Impulsaankopen zie je hier niet veel. Laatst kwam iemand rond etenstijd per ongeluk aanwaaien. Die hebben we als grapje weggestuurd. Gauw weg hier, anders gaat het mis!”

Waar?

Patisserie Huize Rodenburg werd in 1939 opgericht door Abraham Rodenburg. Hij begon in de Kerkstraat en verhuisde in 1946 naar de Rijksstraatweg, in eerste instantie naar nummer 194, zeven jaar later naar het huidige pand op nummer 198.
In 1999 werd het paadje tussen de banketbakkerij en Astoria bij de winkel getrokken en werd de zaak uitgebreid met een tearoom. In de tearoom serveren Danielle en haar medewerkers een eenvoudige lunch met wat broodjes en tosti’s. “We hebben een goede koffie in de tearoom: Illy. Die is krachtig en lekker. Veel mensen komen daar speciaal voor. Er zitten dan ook altijd wel gasten in de tearoom of op het terras.”

Hoe?

Hoewel de tearoom en de winkel niet heel groot zijn, heeft Danielle toch 17 medewerkers in dienst. “Alleen in de banketbakkerij heb ik al 4 fulltime patissiers en 1 leerling aan het werk. Verder heb ik voornamelijk parttime winkelmedewerkers in dienst. Dat velen van hun hier al jarenlang zijn, zegt veel over de toewijding die de medewerkers hebben naar dit bedrijf toe.”

Waarom?

“Dat komt door de efficiëntie van dit bedrijf, de nostalgie, maar ook door de producten. Wij staan volledig achter onze producten. We controleren intensief op versheid en maken altijd het beste product voor onze klanten. Vroeger bestelden mensen een taart uit ‘het boek’. Maar tegenwoordig komen ze met voorbeelden van Pinterest. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar onze patissiers vinden die afwisseling wel heel leuk.”

Verder?

“Toen ik in Amsterdam in een banketbakkerij werkte, besefte ik pas hoe bijzonder Patisserie Rodenburg eigenlijk is. Ik wil me niet hoeven schamen voor de producten die ik verkoop, maar dat gebeurde daar wel eens. De eigenaar was me op een gegeven moment helemaal zat, want ik vergeleek alles met hier. Hij zei: “Als ik nu nog één keer Rodenburg hoor, dan kun je gaan.” Na het antwoord dat ik daarop gaf, kon ik dus gaan…”

Openingstijden

Maandag08.30 - 18.00
Dinsdag08.30 - 18.00
Woensdag08.30 - 18.00
Donderdag08.30 - 18.00
Vrijdag08.30 - 20.00
Zaterdag08.30 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 198
9752 BR Haren

050 534 50 31
06 507 31 552 (voor bestellingen via WhatsApp)

banketbakkerijrodenburg@planet.nl
www.banketbakkerijrodenburg.nl