Boekhandel Coöperatie Boomker Boeken

Wie?

Boekhandel Boomker heeft meer dan 100 eigenaren. Daarmee is het de enige, échte coöperatieve boekhandel in Nederland! Een aantal jaar geleden dreigde de winkel te verdwijnen uit het dorp. Ilona Duits, de winkelmanager van Boomker Boeken, vertelt: “Een aantal mensen heeft toen de koppen bij elkaar gestoken. Het kón gewoon niet zo zijn dat Haren, met zijn mooie winkelcentrum, het zonder goed gesorteerde boekhandel moest doen. Deze winkel is zo diep geworteld in het dorp. Het heeft hier een geschiedenis.”

Gelukkig vonden de initiatiefnemers veel draagvlak in Haren en de omringende dorpen en werd in februari 2014 de coöperatie opgericht. Het aantal eigenaren, coöperanten genoemd, is in de jaren na de oprichting nog flink toegenomen en ook de omzet is de laatste jaren enorm gegroeid doordat de coöperanten als een soort ambassadeurs voor de boekwinkel fungeren. Kortom: de speciaalzaak wordt gerund door een aantal vaste medewerkers, maar ‘gedragen’ door een grote groep sympathisanten!

Wat?

De zelfstandige winkel en webshop van Boomker Boeken staan bekend om hun goed gesorteerde collectie. “Hier vindt u wat u niet zoekt!” Uiteraard heeft de winkel een groot assortiment literatuur. Daarnaast is er veel vraag naar boeken op het gebied van filosofie, geschiedenis en theologie. Regioboeken worden ook goed verkocht aldus Ilona: “Zodra er een nieuw regioboek uitkomt, komen daar veel mensen op af. Onze klanten hebben vaak een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Daardoor hebben wij weer een breed assortiment. Ik ben eigenlijk heel trots op onze klanten!”

Ook de jeugdige lezers hebben volop keus in de categorie kinderboeken en jeugdliteratuur. Lezen is voor kinderen heel belangrijk, vertelt Ilona: “Lezen maakt intelligenter en kinderen die veel voorgelezen worden, gaan zelf ook sneller lezen. Gelukkig wordt er veel gedaan om lezen al op jonge leeftijd te stimuleren. Zoals de voorleesdagen en BoekStart van de bibliotheek.”

Een ander belangrijk punt van de winkel zijn de activiteiten en lezingen die georganiseerd worden. Ilona: “Vaak fungeren deze avonden of middagen als een ontmoetingsmoment tussen onze klanten. Ze wisselen over bepaalde onderwerpen van gedachten en ontmoeten schrijvers. Iemand noemde het hier al eens gekscherend het Forum Romanum! We doen altijd ons best om iedereen zich welkom te laten voelen. Daarom staan hier ook een grote tafel en een koffiezetapparaat en hebben we vaak muziek in de winkel.”

Waar?

Boomker Boeken was bijna honderd jaar gevestigd aan de Rijksstraatweg in Haren. Maar in 2019 verhuisde de winkel naar het Raadhuisplein. Samen met de nieuwe buren van Bakkerij Haafs creëerden ze een doorgang naar het eveneens nieuwe bakkerscafé. De combinatie ‘Brood en Boeken’ is nu al een groot succes: “We versterken elkaar enorm. In beide winkels hebben we al veel nieuwe klanten mogen ontvangen die nu heel gemakkelijk even doorlopen.”

Hoe?

Zoals gezegd zijn de coöperanten de eigenaren en voeren Ilona en de andere medewerkers de dagelijkse taken uit. Ilona overlegt regelmatig met het bestuur van de coöperatie. Ilona: “De coöperanten denken actief mee met de winkel en in het bestuur zitten mensen uit het bedrijfsleven, die vaak goede ideeën en initiatieven hebben. Twee keer per jaar houden we een algemene ledenvergadering en dat zijn altijd mooie avonden.”

De vaste medewerkers, negen in totaal met Ilona meegerekend, zijn net zo begaan met de coöperatie als de eigenaren. Sommigen werken er al tientallen jaren en zetten zich actief in voor het voortbestaan van de speciaalzaak. “Zij zijn een grote kracht van deze winkel.” Aldus Ilona. “Dankzij hun deskundigheid en gastvrijheid hebben we verschrikkelijk veel leuke, vaste klanten. Het zijn fijne collega’s.”

Waarom?

“Het boekenvak is meestal iets wat je met passie doet. Ik vond het persoonlijk ook ondenkbaar dat Boomker Boeken uit Haren zou verdwijnen. Daarom is het zo mooi dat we met z’n allen de winkel hebben kunnen redden. Alleen in Haren en Groningen zijn nog goed gesorteerde, zelfstandige boekhandels. Ook in Drenthe zijn er maar twee of drie. Klanten zijn daardoor heel dankbaar. We krijgen vaak zomaar cadeautjes of iets lekkers. Eén klant heeft zelfs haar piano in bruikleen gegeven!”

Openingstijden

Maandag13.00 - 18.00
Dinsdag9.30 - 18.00
Woensdag9.30 - 18.00
Donderdag9.30 - 18.00
Vrijdag9.30 - 20.00
Zaterdag9.30 - 17.00

Contact informatie

Raadhuisplein 7
9751 AM Haren

050 – 534 40 13

info@boomker.nl
www.boomker.nl