Makelaardij Tj. Van der Veen

Wie?

Hans van der Veen begon in 1993 als makelaar in opleiding in de makelaardij van zijn vader en oom, Makelaardij Tj. Van der Veen. Vrij vlak na elkaar overleden beide familieleden, waarna Hans in 1995 het bedrijf heeft voorgezet. Gelukkig had hij zijn makelaarspapieren zo goed als op zak en kende hij het bedrijf en de klanten al. Het vak ‘an sich’ had hij al van jongs af aan meegekregen van zijn vader. Inmiddels is het bedrijf bekend als Makelaardij Van der Veen of kortweg Makelaar Haren. Maar op de gevel prijken nog steeds de initialen van zijn vader: Tj. Van der Veen.

Wat?

Naast zijn werkzaamheden als aan- en verkoopmakelaar is Hans een veelgevraagd taxateur van woningen. Dit houdt in dat voornamelijk financieel adviseurs en hypotheekkantoren bij hem aankloppen voor een gevalideerd taxatierapport waarin de woningwaarde, bouwkundige en juridische aspecten beschreven staan, maar ook particulieren weten hem goed te vinden voor een taxatie. Hans vertelt: “Het grootste gedeelte van mijn werkzaamheden bestaat uit het maken van taxatierapporten. Ik heb voornamelijk vaste opdrachtgevers en zij weten dat ik deskundig ben en snel kan werken.”

“Onlangs is er weer een nieuw model voor de taxaties gekomen. De rapporten zijn nu nog uitgebreider en degene die ze opstelt moet echt kennis van zaken hebben. Veel makelaars zijn sindsdien afgehaakt. Het wordt te tijdrovend voor ze. Vroeger was een taxatie iets dat je ‘erbij’ kon doen, maar dat is al lang niet meer zo.”

Hoewel hij veel tijd spendeert aan het maken van rapporten, is Hans ook graag op pad als aan- of verkoopmakelaar. “Het leukste van dit vak is het contact met de mensen. Je probeert altijd om de klanten blij te maken en werkt samen met de klant toe naar een succesverhaal.” Dat het contact met de klanten minder is geworden door de komst van het internet vindt Hans dan ook jammer.

Waarom?

Hans vertelt: “Er is veel veranderd in de makelaardij door het internet. Alles gaat veel sneller en er zijn minder contactmomenten. Terwijl dat juist het leuke is. Bovendien is het aantal keren dat men een aankoopmakelaar inschakelt afgenomen. Omdat mensen zelf de huizen kunnen vinden, lijkt het een eenvoudige stap om ook zelf de aankoop te doen. Het aankopen van een huis lijkt vaak makkelijker dan je denkt, waarna mensen er uiteindelijk achter komen dat dit toch wel tegenvalt.”

“Daardoor komen kopers na de aankoop vaak voor onplezierige verrassingen te staan en de ervaring leert dat het huis in veel gevallen te duur is aangekocht. De extra kosten die de koper hierdoor maakt zijn eenvoudig terug te verdienen door het inzetten van een aankoopmakelaar, waardoor de klant aan het eind van de rit goedkoper uit is én volledig geholpen is. Wij makelaars hebben de marktkennis, letten op de bouwkundige en juridische aspecten en nemen veel stress en onzekerheid weg. Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug.”

“Ik zeg altijd maar zo: als ik kiespijn heb, ga ik ook niet zelf boren. Als je als leek een andere auto koopt, neem je toch ook iemand mee die er verstand van heeft? Waarom schakel je dan geen deskundige in op het moment dat je een paar ton uitgeeft voor een huis?”

Waar?

De vader van Hans begon ooit als makelaar vanuit een kamer boven in de privé woning, maar sinds midden jaren zeventig is het bedrijf gevestigd aan de Meerweg in Haren. Hans: “Eigenlijk heb je als makelaar tegenwoordig geen fysiek pand meer nodig. Vroeger kwamen mensen binnen voor het nieuwe aanbod, maar dat is niet meer aan de orde. “Misschien maar goed ook, dat scheelt een hoop koffiedrinkers op een dag!” Hij vertelt het met een lach.

Hoe?

Op het kantoor hangen diverse certificaten die een indicatie geven van hoe Hans te werk gaat. Zo mag hij bijvoorbeeld het keurmerk betrouwbaar ondernemen voeren, wat inhoudt dat hij door anderen is aangedragen als betrouwbare makelaar. Hans: “Ik ben altijd eerlijk over mijn werkzaamheden en probeer zo transparant mogelijk te werken. Daarom heb ik bijvoorbeeld gewoon mijn tarieven op de site staan.” Daarnaast is Hans gecertificeerd om zowel gevalideerde taxaties te doen voor de Taxateursunie als voor het NWWI. De meeste geldverstrekkers vragen altijd om een van deze taxaties.

Verder?

Sinds een paar jaar werkt Hans, door de crisis gedwongen, alleen. “Inmiddels gaat het wel weer een stuk beter, en sinds een jaar of twee zijn werkweken van 60 tot 70 uur heel normaal. Maar pas als de situatie structureel verbeterd is neem ik eventueel weer een makelaar aan. Dat moet dan wel een routinier zijn. Deskundig en betrouwbaar. Tot die tijd blijf ik alleen.” Dat betekent dat de deur van zijn kantoor soms op slot gaat als Hans naar een bezichtiging of taxatie moet. “Maar…” zegt Hans: “De telefoon is altijd doorgeschakeld en voor mijn klanten ben ik altijd bereikbaar!”

 

 

 

Openingstijden

Maandag09.00 - 18.00
Dinsdag09.00 - 18.00
Woensdag09.00 - 18.00
Donderdag09.00 - 18.00
Vrijdag09.00 - 18.00

Contact informatie

Meerweg 7
9752 JA Haren

050-5244911

info@makelaarharen.nl
www.makelaarharen.nl