Ooit & Nu

Wie?

Ooit & Nu is een plek voor ontmoetingen tussen mooie mensen en mooie spullen. Het is ook de plek waar de interesses, visie en professionele ervaring van Mirjam Glastra en haar man Jan ondergebracht worden onder één dak. Zij combineren in Ooit & Nu hun liefde voor vintage en brocante met hun ervaring in de zorg en de dagbesteding én Mirjam haar bedrijf Natuurlijk Krachtig waarbij ze mensen coacht en trainingen geeft op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De naam Ooit & Nu is op alle drie de gebieden van toepassing vertelt Mirjam: “Hoe we ooit samen in de zorg begonnen zijn en waar we nu staan. De dierbare spullen, die ooit met liefde zijn bewaard en nu door mogen om iemand anders blij te maken. Maar het is ook van toepassing voor mijn trainingen: ooit zijn mensen begonnen de dingen te doen zoals ze die doen. Nu is het moment om te kijken wat ze daarin willen veranderen.”

Wat?

In de winkel wordt een leuke mix van brocante en vintage verkocht. Meubels en curiosa die Mirjam en haar man samen inkopen. Hun gevoel is daarbij een belangrijke raadgever, want ze hanteren geen vaste formule voor de inkoop. Mirjam: “Het leuke van vintage en brocante is de herkenning. Het doet denken aan vroeger, is mooi gemaakt of het brengt een bepaald gevoel naar boven. Bovendien vinden we het belangrijk dat we bijdragen aan betere wereld door spullen opnieuw te gebruiken. Met die gedachte kopen we in.”

De winkel is daarnaast de leer- en werkplek voor mensen met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking. Het is een plek waar ze zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen.

Mirjam geeft daarnaast trainingen en workshops voor particulieren en bedrijven in de speciale trainingsruimte die zich onder de winkel bevind. Mirjam: “Ik geef lijfgerichte workshops en trainingen, bijvoorbeeld met opstellingen en ander systemisch werk. Trainingen gericht op inzichten krijgen hoe jij als mens in elkaar zit. Door deze kennis krijg je meer vrijheid in het hier en nu. Vrijheid om andere keuzes te maken of ander gedrag in te zetten. Zo kom je meer in balans in jezelf. De ruimte is zodanig ingericht dat we veel bewegingsvrijheid, rust en privacy hebben. Zowel voor groepen als voor individuele sessies.”

Waar?

De winkel aan de Rijksstraatweg is een gezellig ruimte met veel te zien en om op je gemak door heen te struinen op zoek naar iets moois voor jezelf of een ander. Ooit & Nu verkoopt vooral kleine meubels, stoere accessoires, servies en mooie dingen voor aan de muur.

De trainingsruimte ademt een natuurlijke en ontspannen sfeer dankzij het gebruik van zachte materialen en grote canvas doeken met afbeeldingen uit de natuur. Het is een lichte en prettige ruimte waar mensen zich volledig kunnen richten op de thema’s waar ze onder Mirjams deskundige en intuïtieve begeleiding aan willen werken.

Ze vertelt: “Er waren meerdere redenen om te kiezen voor Haren. Het levendige centrum sprak ons erg aan en de oppervlakte van de winkel paste goed bij onze wensen. Maar de beschikbare ruimte onder de winkel gaf de doorslag. Ondanks dat er best veel moest gebeuren, voelden we gelijk de potentie en de praktische voordelen die dit pand ons bood. Dankzij onze welwillende verhuurder hebben we het helemaal kunnen maken zoals we het voor ons zagen.”

Hoe?

Mirjam en haar man nemen samen de inhoudelijke en zakelijke leiding op zich, maar het werk in de winkel wordt voornamelijk verzorgd door vaste medewerker Linda en de cliënten van de dagbesteding. Ooit & Nu begeleidt maximaal drie cliënten tegelijkertijd en heeft daardoor de volle aandacht voor de mensen. Mirjam: “Ze krijgen de ruimte om te zijn wie ze zijn. De taken die ze krijgen, passen bij hun wensen en mogelijkheden maar zijn niet vrijblijvend. We zoeken altijd naar een passende en volwaardige werkdag.”

De medewerkers repareren de items waarbij dat nodig is, maken ze schoon, boeken ze in en voorzien ze van een prijskaartje. Ze assisteren in de winkel, verzorgen de koffie en thee tijdens de workshops of zorgen dat de lunch die extern besteld wordt klaar staat.

“De mensen die zich aanmelden voor een leer- of werkplek hebben soms een verstandelijke beperking, maar het kan ook zijn dat ze nét niet mee kunnen komen in het dagelijkse leven en vastlopen. Bij ons kunnen ze een routine opbouwen, werken aan hun zelfvertrouwen en aan hun professionele vaardigheden. Ik sluit niet uit dat we ooit nog een webshop beginnen als een medewerker zich daarin wil verdiepen. Het is echt maatwerk.”

Verder?

Mogelijk komt er dus ooit nog een webshop, maar nu wil Mirjam zich eerst richten op het uitbreiden van de inkoop en de mogelijkheden van de trainingsruimte. Het assortiment wordt uitgebreid met vintage kleding en elpees, om te kijken of er op die manier ook andere doelgroepen worden aangesproken. Daarnaast wil Mirjam de trainingsruimte graag verhuren aan andere partijen. “Het is een heel geschikte ruimte voor trainingen en workshops, maar ook bijvoorbeeld voor een brainstormsessie of een yogales.” De medewerkers krijgen daardoor meer werk en leren met verschillende mensen omgaan. Het brengt beweging in een veelzijdig bedrijf waar ruimte voor ontwikkeling vooropstaat.

Openingstijden

Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag10:00 - 17:00
Zaterdag10:00 - 17:00

Contact informatie

Rijksstraatweg 131
9752 BD Haren

06 – 251 800 99

info@ooitennu.nl
www.ooitennu.nl
www.natuurlijkkrachtig.nl