De Kaaskop Haren

Wie?

De een opgeleid tot chemisch technoloog, maar jarenlang als zzp’er werkzaam voor de overheid in het project- en verandermanagement. De ander opgeleid aan de ALO, maar werkzaam in commerciële functies. Wat doet zo’n stel als ze samen een onderneming willen starten? Juist! Die verrassen vriend en vijand en beginnen een kaas- en delicatessenwinkel!

Gea Koeling van De Kaaskop vertelt: “Mijn partner Cor Dijkstra en ik waren onder het genot van een glas wijn regelmatig aan het filosoferen wat we nou écht leuk zouden vinden om te doen. We besloten dat we – gewend aan zelfstandigheid, maar wel altijd afhankelijk van opdrachtgevers – graag een winkel wilden omdat je dan zelf controle hebt over het geheel. Uiteindelijk ontstond het idee voor een kaas- en delicatessenwinkel, een branche waar we al Bourgondische affiniteit mee hadden. We liepen stage bij De Zuivelhoeve, op verschillende locaties, maar kozen voor de ultieme zelfstandigheid: een eigen winkel met een eigen smoel. In 2015 openden we de deuren van De Kaaskop in Groningen. In 2022 volgde de tweede winkel in Haren.”

Wat?

De Kaaskop is gespecialiseerd in heerlijk verse, veelal lokale kazen. Je vindt hier boerenkazen, geitenkazen en zachte kazen uit Nederland, maar ook die lekkere kaasjes die je doen denken aan verdere bestemmingen. Daarnaast heeft de winkel een uitgebreid assortiment noten, wijnen en bier. Tot slot is een groot deel van de winkel ingericht voor een ruime sortering olijfoliën, azijnen en andere smaakmakers. Kortom: De Kaaskop is een winkel waar je binnenstapt voor je dagelijkse benodigdheden, verse ingrediënten voor een borrel of diner óf voor een mooi cadeau.

Gea: “Wij verkopen diverse geschenkartikelen zoals setjes kaasmessen en -planken van Boska of samengestelde pakketten met mooie en verse producten. De borreltas is altijd leuk om mee te nemen als je bij iemand op bezoek gaat, maar ook om jezelf te verrassen in het weekend. We maken vaak relatiegeschenken en kerstpakketten voor bedrijven, maar we leveren ook ‘gewoon’ aan de lokale horeca en grote organisaties zoals het Martiniplaza, De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit.”

Hoe?

Cor is de degene die momenteel het voortouw heeft in Groningen, Gea in Haren. Beide hebben ze hun eigen kwaliteiten die voor beide winkels van belang zijn. Gea: “Cor is sterk in het meedenken met de horeca en andere organisaties. Ikzelf ben altijd op zoek naar nieuwe producten die passen bij de Kaaskop en de presentatie in ons concept.”

Waar?

Cor en Gea hadden geen concrete plannen om in Haren te beginnen, tot hun huurbaas uit Groningen ze op het idee bracht. Gea: Wij hebben een goed onderling contact en hij kende onze trackrecord. Hij wist ons te overtuigen dat het concept van De Kaaskop kan bijdragen aan de diversiteit in Haren en heeft flink geïnvesteerd in dit pand om het geschikt te maken voor ons. Wat ons betreft een goed voorbeeld van het zelf creëren van een win-win situatie tussen ondernemers en vastgoedeigenaren.”

Verder?

Duurzaamheid zit in het DNA van De Kaaskop. Een groot deel van de artikelen kan bijvoorbeeld verpakkingsvrij gekocht worden: neem dus gerust een eigen fles of pot mee voor olie, azijn, vers gemaakte pindakaas of noten. Maar Gea en Cor werken ook zoveel mogelijk rechtstreek met lokale leveranciers om het transportverbruik te verminderen. Het voordeel daarvan is weer dat het de klant in de portemonnee scheelt door lagere transportkosten. Gea: “En het is heel mooi om gezamenlijk ook weer tot nieuwe producten gekomen, geschikt voor onze klantenkring.”

Veel van de verkochte producten worden op een duurzame of biologische manier geproduceerd en de klanten krijgen uitgebreid advies over de mogelijkheden om bewust te leven en te eten. Tot slot hoeft de klant niet vreemd op te kijken als op een warme zomerdag de deur gesloten is. Gea: “De deur blijft dicht in de zomer vanwege de warmte en gaat open in de winter als het koeler wordt. Wij trekken dan een extra trui aan. Zo blijven de producten langer vers zonder extra energie te verspillen!”

Openingstijden

Dinsdag 09.00 - 18.00
Woensdag 09.00 - 18.00
Donderdag 09.00 - 18.00
Vrijdag09.00 - 18.00
Zaterdag09.00 - 17.00
Zondag12.00 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 182
9752 BP Haren

050 – 785 71 94

info@kaaskopharen.nl
www.kaaskopharen.nl