Grijs Mode en Meer

Wie?

Anneke de Grijs is de eigenaar én naamgever van Grijs Mode en Meer aan de Rijksstraatweg in Haren. Ze werkt al haar hele werkzame leven in kledingwinkels en maakte in 2016 de stap naar een eigen bedrijf. Ze runt het bedrijf in haar eentje en wordt her en der bijgestaan door haar dochter, man en vriendinnen.

Wat?

De naam zegt het al: Grijs verkoopt mode en meer. Klanten kunnen naast kleding ook cadeauartikelen, woonaccessoires, tassen, sieraden en foodartikelen zoals thee, olijfolie en zout vinden bij Grijs. Het aanbod wisselt steeds en daardoor is het iedere keer weer leuk om rond te kijken in de sfeervolle winkel. Anneke vertelt: “Ik heb onder andere gekozen voor dit concept omdat je zo meer gezelligheid kunt creëren. De cadeauartikelen en woonaccessoires kleden de winkel veel meer aan dan mode alleen dat kan.

Qua mode verkoopt Anneke veel basic kleding, met effen kleuren. Hierdoor heeft ze een groot bereik. Jong en oud voelen zich goed in de comfortabele kleding. Anneke: “Ik verkoop veel Scandinavische merken. Die stralen eenvoud uit, maar zijn mooi qua snit en stof. Deze kleding heeft niet veel tierelantijntjes nodig om mooi te zijn.” Een leuke tegenhanger van alle effen basics zijn de fleurige ontwerpen van Essentiel Antwerp. Anneke: “Ja, daar ben ik heel blij mee. Ondanks alle kleur, past dit merk heel goed bij Grijs Mode en Meer.”

“Ik probeer met alles wat ik inkoop een breed aanbod te creëren. Dus niet alleen kleding, maar ook tassen, shawls, sokken en soms ook schoenen. Op het gebied van wonen verkoop ik vazen, kaarsenstandaards, broodplanken en seizoen items. Ook in de prijsopbouw wil ik voor iedereen iets in huis hebben. Ik wil absoluut geen ‘drempels’ in deze winkel. Iedereen is welkom en moet iets leuks kunnen vinden.”

Hoe?

Een van de manieren om klanten over de spreekwoordelijke drempel heen te trekken, zijn de prachtige etalages die Anneke iedere keer weer maakt. Hierbij krijgt ze regelmatig hulp van een creatieve vriendin. “Soms komen mensen alleen maar binnen om te zeggen hoe mooi ze de etalage weer vinden. Een andere vrouw vertelde laatst dat ze bijna een ongeluk kreeg omdat ze achterstevoren op de fiets zat vanwege hetgeen ze zag in het voorbijgaan. Zelfs kinderen waren betoverd door de kerstetalage van afgelopen jaar.”

Een ander sterk punt van Anneke is haar eerlijkheid. “Ik vertel het als ik iets niet mooi vind staan bij de klant. Of als de maat niet goed is. Zelfs als ik de juiste maat niet in huis heb. Het voelt niet goed om iets te verkopen dat niet mooi is. Ik wil niet dat mensen het gevoel hebben dat ze ‘iets moeten’.

De lage drempel van Grijs Mode en Meer vertaalt zich ook naar de omgang met de klanten. “Ik krijg veel positieve reacties, maar wat veel belangrijker is: mensen voelen zich hier welkom. Klanten luchten regelmatig hun hart en ik weet vaak nog wat ze een vorige keer gekocht hebben. Als ze dan iets uit het rek pakken, kan ik ze vertellen dat dat mooi past bij die broek die ze vorige keer hebben aangeschaft.”

Waarom?

“Doordat ik het alleen doe, heb ik zelf contact met de klanten en dan onthoud je dat soort dingen. Mensen zeggen wel eens dat ik deze winkel ook in Amsterdam moet starten. Of in Groningen. Maar dat wil ik niet, ik wil juist het overzicht houden en zoveel mogelijk zelf doen.”

“Daarom koop ik ook altijd zelf in. Wat ik niet mooi vind, koop ik niet. Zelfs niet als het wel goed zou verkopen. Wat in de winkel hangt zou ik niet allemaal zelf dragen, maar ik vind het wél mooi! Als ik iemand meeneem tijdens de inkoop, dan is dat vooral voor de gezelligheid!”

Waar?

Anneke wilde altijd al zelf een winkel beginnen, maar dan wel in een eigen pand. Toen dit pand te koop kwam, zocht ze dus vrij snel contact. Anneke vertelt: “Dit pand is gewoon perfect. Unieke ligging, mooie karakteristieke details zoals de ronde voordeur, grote ramen. Bovendien is het niet te groot. Vroeger was dit de sigarenwinkel. We hebben flink verbouwd voor we open konden. Ook de inrichting hebben we helemaal zelf gedaan.”

Op 19 februari 2016 opende Anneke de deuren. Ze koos speciaal voor deze dag omdat het de sterfdag van haar schoonvader is. Anneke: “Mijn schoonvader steunde mij altijd in het idee van een eigen winkel. Hij vond dat ik eerst wat ervaring moest opdoen, maar had het volste vertrouwen dat ik ooit voor mezelf zou beginnen.”

Verder?

Inmiddels komen mensen ook van buiten Haren naar Grijs voor de mooie merken en de leuke accessoires. Zelfs een bekende mode blogger heeft de winkel ontdekt. Anneke: “Ik had een tijdje terug een geruit jasje ingekocht. Mijn dochter vond het niets. Zij voorspelde dat ik het nooit zou verkopen. Toen ik het nog maar net uit de verpakking had gehaald wilde een vrouw het al passen. Ze was helemaal enthousiast en heeft het meteen aangeschaft.”

“Ik had haar het verhaal van mijn dochter ook nog verteld. Later bleek dat ze ruim 80.000 volgers heeft en dat ze dat verhaal, mét de foto die ze bij de voordeur heeft gemaakt had geplaatst op Instagram. Zo zie je maar, soms moet je iets gewoon op een persoon zien. Later, in een andere post, schreef ze zelfs dat Grijs Mode en Meer de leukste winkel van Noord-Nederland is!”

 

 

Openingstijden

Dinsdag10.00 - 18.00
Woensdag10.00 - 18.00
Donderdag10.00 - 18.00
Vrijdag 10.00 - 19.00
(Zomer: 20.00)
Zaterdag10.00 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 159
9752 BD Haren

06 – 251 983 55

anneke@grijsmodeenmeer.nl
www.grijsmodeenmeer.nl