Astoria

Wie?

In 1989 – slechts vijf jaar nadat hij van de Hotelschool afkwam -werd Gert Bruns al mede-eigenaar van Astoria. Hét horecabedrijf uit Haren dat wijd en zijd bekend is. Samen met zijn broer Tonny treedt hij dan toe tot de V.O.F. van zijn vader, Kap Bruns. Daarnaast is hij tegenwoordig eigenaar van Brasserie Intermezzo en Paviljoen Sassenhein in Haren.

Gert vertelt: “De familie Bruns is al veertig jaar eigenaar van Astoria. Ik ben hier al dertig jaar. Dat is vrij uniek in de horecawereld. Daardoor bestaat Astoria nog steeds in min of meer dezelfde vorm als vroeger en kennen mensen uit de wijde omgeving de naam. Buiten Haren kent niemand míjn naam, maar Astoria kennen ze allemaal!”

Wat?

Maar wat voor soort horecabedrijf is Astoria dan precies? Gert: “Astoria is Astoria. Wat we hier doen, is niet in één woord samen te vatten. Toen mijn vader en moeder het overnamen was het een café met cafetaria. Dat is uitgebreid naar snackbar en restaurant. Vervolgens kwam de zaal erbij. Dat heette toen nog Partycenter de Oldehof. Zo zijn we steeds blijven door ontwikkelen.”

In de jaren negentig startte Astoria met een catering- en partyservice. Ze leveren aan particulieren en tal van bedrijven in de provincie. Gert: “We hebben veel standaard arrangementen op de website staan, maar kunnen ook volledig op maat een feest verzorgen. Hier of op locatie. Compleet met inrichting, sfeerverlichting, een professionele bar en vermaak voor de kinderen. Van een schaal met kaas en worst tot een compleet feest: het kan allemaal!”

In 2018 is de snackbar weer samengetrokken met het restaurant en kunnen gasten bij Astoria terecht voor snacks, lunchgerechten, plateservice en huisgemaakt schepijs in een modern en gezellig interieur. “Niet iedereen weet dat we veel producten zelf maken. Een goed voorbeeld daarvan is het ambachtelijk schepijs dat we verkopen. Eerst werd dat nog gemaakt in Astoria, inmiddels in de ijskeuken van Intermezzo.”

Hoe?

“In 2012 hebben we Intermezzo verbouwd en daardoor kregen we ruimte voor een aparte ijskeuken. We verkopen 40 soorten ijs en hechten grote waarde aan de hygiëne in onze zaken. Daarom laten we ons ook een paar keer per jaar keuren door een onafhankelijk bedrijf. Ze komen onaangekondigd langs en nemen steekproeven. Als alles goed is, krijg je een keurmerk. De Keuringsdienst van Waren komt niet eens meer langs.”

“Die keuringen doen we niet omdat het moet. Het is niet verplicht en de gast merkt er niets van als hij zijn kroketje eet. Maar bij Astoria kunnen we helemaal terug herleiden hoe oud dat kroketje is, hoe lang het al ontdooid is, op welke temperatuur het bewaard is en hoe lang het al in de vitrine ligt. In verband met de hygiënecode vinden we dat heel belangrijk.”

Waarom?

De kwaliteit van onze producten moet goed zijn. Naast een gemoedelijke sfeer zijn de kwaliteit en veelzijdigheid van Astoria onze grootste kracht. Daarnaast kunnen we heel snel schakelen. Heeft iemand onverwachts broodjes nodig? Wij regelen het. Natuurlijk weten we het liever van te voren, maar in principe kan alles bij ons.”

Waar?

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Astoria liet de familie Bruns een boek samenstellen met daarin –een gedeelte – van de geschiedenis van het pand aan de Rijksstraatweg 200. In die 50 jaar zijn er een hoop memorabele momenten geweest. Zoals bijvoorbeeld het feest rondom de Giro d’Italia die in 2002 door het dorp kwam.

Gert: Haren gaat mij aan het hart. Ik ben dus altijd actief geweest in Haren, zoals met de organisatie rondom de Giro. Ik zat als jong broekie al in het bestuur van de ondernemersvereniging tussen de ‘oude garde’. Nu ben ik weer bestuurslid en is het net andersom. Nu ben ik degene met wat meer bagage.”

Verder?

Dankzij de rijke historie en het sociale karakter van Astoria kan Gert waarschijnlijk nog wel tien boeken vullen met verhalen. “We hebben hier al zoveel meegemaakt.” Aldus Gert. “Waarschijnlijk kan iedereen in de buurt van Haren wel een anekdote vertellen over Astoria. Vroeger was dit bijvoorbeeld echt een ontmoetingsplek voor jongeren. Laatst was hier een stel, dat elkaar jaren geleden in Astoria ontmoet had. Zij kwamen daar speciaal voor terug. Dat is het leuke aan dit bedrijf. Het bestaat nog steeds!”

Openingstijden

Maandag11.00 - 20.00
Dinsdag11.00 - 21.00
Woensdag11.00 - 21.00
Donderdag11.00 - 21.00
Vrijdag11.00 - 21.00
Zaterdag11.00 - 21.00
Zondag 15.00 - 20.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 200
9752 BR Haren

050 – 534 52 00

www.astoria.nl
info@astoria.nl