Savour

Wie?

Liefhebbers van lekker eten uit Assen, moesten wel even slikken toen Trijntje en Jaap Braaksma stopten met hun succesvolle restaurant Bij Jaap. Helemaal omdat er toen nog geen plannen waren om ergens anders een nieuwe start te maken. Gelukkig is dat uiteindelijk toch gebeurd en kunnen de trouwe gasten uit Assen én een compleet nieuwe doelgroep weer genieten bij het gastvrije duo. Ditmaal in Haren, in restaurant Savour.

Jaap is chef-kok met ruim veertig jaar aan ervaring in diverse sterrenrestaurants. Trijntje zat vóór de start van Bij Jaap in het bedrijfsleven, waar ze diverse ondersteunende functies had. “Er zijn veel overeenkomsten tussen mijn eerdere functies en de rol van gastvrouw en ondernemer: goed kunnen managen, een eerste aanspreekpunt zijn, de administratie en communicatie. Die ervaring komt nog steeds van pas.”

Wat?

Savour is een restaurant voor liefhebbers van fine dining. In meerdere gangen krijgen de gasten een combinatie van verschillende smaken aangeboden in de vorm van subtiele gerechten. Gerechten die grotendeels hun oorsprong vinden in de traditionele Franse keuken, gecombineerd met andere invloeden.

Trijntje: “We oriënteren ons niet uitsluitend op de Franse keuken, maar gebruiken ook technieken en ingrediënten die hun oorsprong hebben in andere landen, zoals de Italiaanse en Oosterse keuken. Dan hebben we het niet over kenmerkende gerechten uit die landen, maar kleine details die subtiel een ander tintje aan het gerecht geven. Onze stijl is overwegend klassiek en ambachtelijk. Iedere crème, soep of saus is huisgemaakt en we betrekken onze producten zo vers en lokaal mogelijk. Zo hebben we dagelijks hagelverse vis, direct van de afslag uit Harlingen en is ons brood van Bakkerij Haafs.”

Waar?

Voordat Jaap en Trijntje begonnen aan de Rijksstraatweg moesten ze eerst verbouwen. Vooral de keuken was te klein voor de ambities van het stel. Trijntje: “Samen met de pandeigenaar, een timmerman en familie hebben we de keuken substantieel uitgebreid. Het interieur hebben Jaap en ik samen vormgegeven. Ik geniet daar erg van en kijk daarbij vooral naar de kenmerken van het pand. In dit geval hebben we gekozen voor een klassieke stijl in een warme, moderne uitvoering.”

Het karakteristieke hoekpand staat op de monumentenlijst en heeft een unieke gevelaankleding. Een tegeltableau met tegels uit Delft en de afbeeldingen van twee mannelijke figuren. Links een kolensjouwer en rechts een geknielde mijnwerker. Beide ‘kariatiden’ verwijzen naar de brandstoffenhandel die ooit kantoor hield in dit pand.

Maar het pand is niet alleen mooi, ook de ligging is goed. Trijntje vertelt: “Toen we stopten in Assen, vonden veel mensen dat jammer. Gelukkig weet een grote groep vaste gasten ons al weer te vinden in Haren en is de busverbinding hier uitstekend met de haltes zo dichtbij.”

Hoe?

In de keuken wordt Jaap onder andere bijgestaan door souschef Pascal. Het voornemen is dat hij over een aantal jaren het bedrijf overneemt van Trijntje en Jaap. “Je weet natuurlijk nooit helemaal hoe het loopt, maar ons idee was om ons ‘kunstje’ hier nog eens uit te voeren in de wetenschap dat het straks voortgezet wordt onder Pascal zijn vakkundige leiding.”

Verder?

“Toen we stopten in Assen, moesten we onze Bib Gourmand ‘inleveren’. Bib Gourmand is een erkenning van Michelin voor restaurants met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Savour heeft die erkenning nog niet, maar na slechts enkele maanden in Haren, staan we alweer in de Lekker Top 500 en lijken de voortekenen er op te wijzen dat we ook weer een Bib Gourmand krijgen!”

 

Openingstijden

Woensdag17.45 - 19.30
Donderdag17.45 - 19.30
Vrijdag17.45 - 19.30
Zaterdag17.45 - 19.30

Contact informatie

Rijksstraatweg 143
9752 BD Haren

050-3051931

eten@restaurantsavour.nl
www.restaurantsavour.nl