Lieberom Makelaars

Wie?

Zeg je Lieberom, dan denk je: makelaar. Gerard Lieberom en zijn familie zijn al jarenlang bekende makelaars in Haren, Sappemeer en omstreken. Zijn zoon Marten en neef Theo Lieberom, de zoon van de overleden broer van Gerard, zijn inmiddels de vijfde generatie makelaars. Daarmee hebben de Lieberoms het oudste familiebedrijf van Noord-Nederland.

Gerard vertelt: “Onze neef heeft het filiaal in Sappemeer overgenomen van mijn oudste broer. Ik werkte voor hem, maar toen Theo begon met de opleiding ben ik voor mezelf begonnen zodat hij het bedrijf kon overnemen. We werken nog steeds veel samen. Marten is bezig met de opleiding en nu nog assistent-makelaar. De kans is groot dat hij ooit het kantoor in Haren overneemt. Ons kantoor wordt daarnaast versterkt door Margreet Lamberts die al enkele jaren werkzaam is als vastgoedspecialist en voor de binnendienst is Ella Blokker al geruime tijd werkzaam als commercieel medewerkster.”

Wat?

Lieberom Makelaars houden zich bezig met verkoop, aankoop en verhuur van onroerend goed op de particuliere markt. “We hebben wel de licentie om zakelijk onroerend goed te makelen, maar dat gebeurt bij ons vrijwel niet.” Aldus Gerard. Binnen die particuliere markt werken ze binnen alle segmenten. Van groot tot klein, van duur tot goedkoop: bij Lieberom Makelaars vindt de klant een brede selectie van het huidige aanbod.

De makelaars verhuren zowel vakantiewoningen als ‘gewone’ woningen. Daarnaast taxeren ze woningen. Maar de belangrijkste tak van het bedrijf is toch het bemiddelen tussen kopers en verkopers. “Wij begeleiden de verkopende of zoekende klant van begin tot eind. Dat kan al beginnen bij een voorzichtig idee tot en met ver na de overdracht bij de notaris.”

De krapte op de woningmarkt bepaald of de makelaars van Lieberom veel aankopende of verkopende klanten hebben. “Bij een overspannen woningmarkt zoals we die nu hebben kan het inhuren van een aankoopmakelaar net het verschil maken. Wij horen dingen eerder dan dat ze op internet staan en ook als er snel een bod uitgebracht moet worden kan de aankoopmakelaar een rationeel advies geven. Je ziet dus dat mensen ons nu weer sneller inschakelen als aankoopmakelaar.”

Hoe?

Door het internet is er veel veranderd in de makelaardij. “Vroeger hingen er 600 foto’s in de zaak en kwamen er de hele dag mensen over de vloer voor vragen en folders. Doordat er niet zo veel informatie online stond, waren er ook meer bezichtigingen. Het contact is daardoor wel iets veranderd. Toch kiezen we altijd weer voor de persoonlijke benadering. We houden zoveel mogelijk contact met de klant en niet met de makelaar van de andere partij.”

“Als makelaar bouw je een band op met je klanten. Je begeleidt ze tijdens een spannende of misschien wel moeilijke periode in hun leven en het zijn geen korte transacties. Iedere aan- of verkoop is weer een proces. Daardoor hebben we veel herhalingsverkopen van terugkerende klanten en veel loyale families. Bij sommigen heb je de opa’s en oma’s nog geholpen en nu zijn de kleinkinderen al aan de beurt. Je kent elkaar. Na al die jaren is er veel vertrouwen onderling.”

Waar?

Lieberom Makelaars werken dus vanuit Haren en Sappemeer. Daardoor hebben ze ook huizen uit die regio. Gerard: “We bedienen klanten in een gebied met een straal van zo’n 30 kilometer rondom Haren, maar vooral natuurlijk hier in het dorp, Glimmen, Eelde en de zuidkant van Groningen.”

De makelaardij zelf is gevestigd in een voormalig pand van de ABN-AMRO. De kluis in de kelder en de hoge drempel herinneren daar nog aan. Verder is het bedrijf juist heel laagdrempelig. Mede daarom heeft Gerard het bedrijf zo open mogelijk ingericht: “We hebben expres de koffietafel vlak bij het raam neergezet, zodat mensen ons kunnen zien zitten. We zijn een toegankelijk bedrijf en dat willen we ook uitstralen.”

Waarom?

“Het persoonlijke contact, de mensen, die maken het voor ons ook leuk. We werken zo open mogelijk. Ook in de dienstverlening en service zijn we transparant. We helpen mensen graag en nemen de tijd voor ze. Verhuizen is vaak leuk, maar lang niet altijd. Soms moeten mensen verhuizen vanwege een scheiding of het overlijden van een partner. Situaties waarbij ze wel wat steun kunnen gebruiken. Het is dan fijn als ze zich over het zakelijke gedeelte geen zorgen hoeven te maken.”

Verder?

Zoals gezegd is Lieberom Makelaars een echt familiebedrijf, voortgezet van vader op zoon. De grootvader van Gerard begon eind 19e eeuw al met een kantoor in Sappemeer. Wat mensen misschien niet weten is dat de moeder van Gerard ook makelaar was. “Onze vader overleed in 1957. Hij had net een nieuw bedrijfspand gekocht. Mijn moeder bleef achter met zes kinderen en heeft het bedrijf voortgezet.”

“Ze moest wel, er moest brood op de plank komen. Mijn oudste broer was 17. Hij werd van school gehaald en mijn moeder haalde binnen een jaar haar papieren. Toen was de makelaar meer zaakwaarnemer. Veel mensen hadden nog geen eigen woning, het ging meer om beheer en verhuur. Ook daarin is de makelaardij erg veranderd.” Toch is het vak nog steeds interessant genoeg. Dat bewijst de vijfde generatie Lieberom die al bezig is het makelaarsstokje over te nemen…

 

Openingstijden

Maandag08.30 - 17.00
Dinsdag08.30 - 17.00
Woensdag08.30 - 17.00
Donderdag08.30 - 17.00
Vrijdag08.30 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 131A
9752 BD Haren

050 – 534 92 42

haren@lieberommakelaars.nl
www.lieberommakelaars.nl