Reinhart Orchideeën

Wie?

Het begon allemaal met een uit de hand gelopen hobby van Frans Reinhart. Zo’n 50 jaar geleden zette hij zijn eerste orchideeën in de vensterbank en begon de passie die nooit meer ophield. Samen met zijn vrouw Wilma, die net als Frans vroeger bij Koninklijke Theodorus Niemeyer B.V. werkte, nam hij in 1994 een anthuriumkwekerij in Haren over en sindsdien werkten de twee gestaag verder aan het bedrijf zoals het nu bestaat. Inmiddels kweekt Frans alleen nog orchideeën in alle soorten en maten en is de uitgebreide plantenverzameling van het stel te bewonderen in de kassen en de tuin.

Wat?

Plantenliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de kwekerij, want naast de grote collectie orchideeën zijn er nog veel meer bijzondere planten te zien en te koop bij Reinhart. Zowel in de tuin als in de kassen. De boomcactus in de orchideeënkas bijvoorbeeld. Zeker als hij bloeit, is deze enorme plant heel indrukwekkend.

Wilma: “Wij krijgen wel eens planten van particulieren die te groot worden voor de huiskamer. Die krijgen een mooi plekje in onze eigen hortus. Maar hier laten we ook zien hoe orchideeën eruit zien als je er niets aan doet en ze verwilderen. In de kas staan bordjes met informatie zodat mensen ook zonder rondleiding meer over de orchideeën te weten komen.”

Want bezoekers kunnen er voor kiezen om zelf gratis rond te wandelen in de kassen of in de 2500 m2 grote buitentuin. Naast de planten is er nog veel meer te zien. Bijvoorbeeld de Koivijver met waterval die in Japanse stijl is aangelegd. Of de vele vogeltjes in de wandelkas, een andere hobby van Frans die een tikje uit de hand is gelopen.

Degenen die juist wat meer willen weten, kunnen tegen betaling een rondleiding krijgen. Daarnaast verzorgen Frans en Wilma regelmatig lezingen. Wilma: “Hoe meer je van een onderwerp weet, des te leuker het wordt. Wij brengen graag ons enthousiasme over. Met de juiste kennis heb je veel meer plezier van je orchideeën. ”

Wat veel mensen niet weten is dat Frans – naast de vele kamerorchideeën – ook tuinorchideeën kweekt en verkoopt. Wilma vertelt: “De orchidee is het grootste plantengeslacht ter wereld. In vrijwel alle landen komt de plant in diverse variëteiten voor. Wij hebben bijvoorbeeld tuinorchideeen die bestand zijn tegen temperaturen van 20 graden onder nul!”

Maar zelfs als geen enkele orchidee je kan bekoren kun je nog goed slagen bij Reinhart. De kwekerij verkoopt namelijk ook veel andere kamer- en tuinplanten. “Een populaire plant is momenteel de Tillandsia, ook wel bekend als airplant. Wij hebben diverse soorten en vooral de jongere klanten komen daarvoor speciaal hier naartoe.” Aldus Wilma.

Waarom?

“Jonge ouders hebben ontdekt dat de kwekerij op slechts een paar honderd meter van zwembad Scharlakenhof ligt. Als hun kind zwemles heeft, komen ze hier even heen om rond te wandelen met kleine broertjes of zusjes. De planten die nu in de mode zijn, zoals deze epifyten, zijn bij deze bezoekers erg in trek.”

Doordat ze ook andere planten verkopen én je ook even vrijblijvend mag rondwandelen hebben Frans en Wilma dus meer doelgroepen dan orchideeenliefhebbers en –kenners alleen. “Maar de meesten komen toch voor de orchideeën hoor. Ze komen uit het hele land, soms zelfs met een ‘boodschappenlijstje’ met bijzondere Latijnse namen. Op dat moment roep ik Frans er bij, want daar houdt mijn kennis op.” Wilma vertelt het met een lach.

Waar?

Reinhart Orchideeën ligt aan een niet-doorgaande weg in Harenermolen. Normaal gesproken geen plek waar je snel langs komt. De liefhebbers weten ze met hun specialistische kennis wel te trekken, maar hoe bereik je ook andere doelgroepen? Wilma: “Marketing is een belangrijk aspect van mijn bezigheden. Ik vind het leuk en we proberen altijd weer nieuwe dingen uit. Op dit moment maken we bijvoorbeeld vaak filmpjes voor Facebook.”

“In 2019 wordt de kwekerij het officiële Post.nl punt voor Glimmen. Mensen kunnen hier dan hun pakketjes op komen halen. We hopen dat er daardoor wat vaker mensen over de vloer komen, die anders niet zo snel zouden komen. Maar je hoeft niet per se naar ons toe te komen hoor. We hebben ook een webshop en bezorgen zelfs gratis in Haren.”

Verder?

Sinds een paar jaar is de grote kas in gebruik als wandelkas. Hier wordt bijvoorbeeld tijdens het landelijke evenement Kom in de Kas, een grote markt gehouden die door Wilma “Kunst in de kas” wordt genoemd vanwege het hoge aantal kunstexposanten.

Verder is er sinds een paar jaar een samenwerking met het Koi & Vijvercentrum, waardoor ook binnen in de kas grote Koi karpers te zien zijn. In het Aquariumcentrum vonden zij kort geleden een nieuwe samenwerkingspartner waardoor de diensten op dit gebied verder uitgebouwd worden. Wilma: “Sinds we geen anthuriums meer kweken, hebben we veel ruimte over. Dat biedt mogelijkheden voor dit soort samenwerkingen. De variatie maakt het leuk en we versterken elkaars activiteiten. Voorlopig gaan dus verder op deze ingeslagen weg!

 

 

Openingstijden

Maandag 09.00 - 18.00
Dinsdag09.00 - 18.00
Woensdag09.00 - 18.00
Donderdag09.00 - 18.00
Vrijdag09.00 - 18.00
Zaterdag10.00 - 17.00
Zondag10.00 - 17.00

Contact informatie

Westerveen 16
9751 HW Haren (Harenermolen)

050 – 406 24 55

info@reinhartorchideeen.nl
www.reinhartorchideeen.nl