mijnWinkel Haren

Wie?

Het echtpaar Frouke Steunebrink en Roelof Bathoorn, de eigenaren van mijnWinkel Haren, zijn bekende gezichten in Haren. Vóór ze in mei 2014 van start gingen met het Mijn Tafel concept, runden ze al 15 jaar de videotheek en Music Store Haren in hetzelfde pand. Sinds 2019 veranderden ze de naam Mijn Tafel Haren in mijnWinkel Haren. Frouke en Roelof vertellen: “We zijn al zo’n dertig jaar ondernemers. Hiervoor hadden we een café in Lieveren. Beide komen we trouwens ook uit een ondernemersgezin. We hebben het dus van huis uit meegekregen.”

Wat?

Frouke en Roelof begonnen als vierde vestiging in Nederland met het Mijn Tafel concept. In Finland bestaat deze formule al zo’n dertig jaar, maar in Nederland is het pas de laatste jaren in opkomst. In de Mijn Tafel winkels kunnen mensen een tafel huren om hun eigen spullen op te verkopen. Dat kan van alles zijn, maar antiek/ broquante, kleding, speelgoed, serviesgoed, kunstvoorwerpen, sieraden, kunstboeken en LP’s worden veel verkocht. Sinds 2019 heet de winkel mijnWinkel Haren, maar is het concept hetzelfde gebleven. Bij mijnWinkel Haren komt een mooie mix van ‘zakelijke’ huurders met een vast aanbod en de particuliere huurders.

“Onze winkel is eigenlijk een fysieke marktplaats. Je kunt hier heerlijk snuffelen en we verkopen mooie en unieke producten. We hebben veel klanten die heel regelmatig even aanwippen. Er is elke dag weer nieuw aanbod. Mede daardoor hebben we gemiddeld 300 klanten per dag binnen.”

Eigenlijk gaat het niet om echte tafels, maar zijn de spullen uitgestald in 120 stellingkasten. De huurders bepalen zelf de hoogte van hun prijzen en mogen de stelling naar eigen wens inrichten. Indien nodig adviseren Roelof en Frouke natuurlijk wel. Inmiddels weten ze steeds beter wat goed werkt en wat niet. “We leren nog elke dag. Wanneer is iets echt authentiek? Is het wel of niet waardevol? Gelukkig houden we zelf ook van originele producten, dus die interesse is er wel.”

Waar?

In 1999 kochten Frouke en Roelof het 235 m2 grote pand aan de Rijksstraatweg. Voor ze het overnamen was groenteboer Wolda hier gevestigd. Volgens de initiatiefnemers van de Mijn Tafel keten was het één van de beste locaties van Mijn Tafel in Nederland. Roelof: “We zitten in een drukke winkelstraat, waar de hele dag mensen langslopen. De Action heeft natuurlijk de hele dag aanloop en veel van hun klanten steken de straat over naar onze zaak. Net als in de Action kun je hier lekker ‘strunen’, dus dat hebben we gemeen.”

Voor de huurders is het een fijne bijkomstigheid dat het stel een eigen parkeerterrein met plek voor acht auto’s achter de winkel heeft. De achterdeur zit in principe op slot, maar voor laden en lossen kan hij geopend worden. Het is één van de redenen waarom terugkerende huurders graag kiezen voor Haren als vast verkooppunt.

Hoe?

Het unieke van het concept is het volledig geautomatiseerde kassasysteem. Huurders geven een lijst met hun producten aan Frouke en Roelof. Daar worden weer barcodes aangekoppeld die op de prijsetiketten komen te staan. Zodra een product wordt afgerekend, registreert de kassa dat direct. Huurders krijgen een eigen inlogcode en kunnen daarmee vrijwel direct zien wat er allemaal al verkocht is.

“Sommige huurders kunnen niet wachten tot ze weer inloggen. Het is bijna verslavend om te zien wat en hoeveel je al verkocht hebt. Maar ook de zakelijke huurders zoals antiquairs maken er graag gebruik van. Zo weten ze altijd of er bijvoorbeeld grote items verkocht zijn en de stelling dus weer wat aangekleed moet worden.”

Nog een voordeel van het uit Finland afkomstige systeem is de betaling. Roelof: op maandag, als we dicht zijn, verrichten we de betalingen. Daarvoor hoeven we slechts op een paar knoppen te drukken en krijgen de huurders het direct gestort op de bank. Er zijn ook wel andere partijen met een vergelijkbaar concept. Maar die hebben niet zo’n goed registratie- en betalingssysteem. Daarmee onderscheidt dit concept zich duidelijk van de ‘na-apers’.”

Waarom?

Frouke en Roelof werden attent gemaakt op de franchise toen ze zich aan het oriënteren waren op nieuwe mogelijkheden voor hun pand. “We dachten er eigenlijk aan om het pand te verhuren en zelf iets anders te zoeken. Maar iemand wees ons op de Mijn Tafel vestiging in Sneek en daar zijn we eens gaan kijken. Het sprak ons meteen aan. Het idee van hergebruik past helemaal in deze tijd en daarnaast is het een heel sociaal gebeuren. Superleuk!”

“Wij hechten er grote waarde aan een ‘groene’ onderneming te zijn. Doordat we hergebruik stimuleren wordt het milieu ontlast.” Een andere reden waarom Frouke en Roelof overtuigd raakten van het concept is het sociale aspect. De stellingen waar huurders hun producten uitstallen zijn allemaal gemaakt in de sociale werkplaats. De huurders kunnen de voorwerpen die ze niet verkocht hebben doneren. Frouke en Roelof verkopen die items dan weer op een aparte tafel, voor een heel zacht prijsje. Het geld dat daarmee opgehaald wordt, wordt gedoneerd aan een goed doel. Zo mochten in het verleden de Mikkelhorst, zwembad Scharlakenhof en Dierenambulance Groningen/ Haren al eens een mooi geldbedrag ontvangen!

Verder?

Wat de twee ook erg leuk vinden is het wisselende aanbod. Druksels van Werkman, echte schapenvachten, een uitgebreide collectie miniatuurauto’s, prachtig servies van Wedgwood: werkelijk alles kun je vinden bij mijnWinkel. Vaste klanten houden de Facebookpagina goed in de gaten, want Frouke en Roelof zetten daar regelmatig foto’s op van nieuw binnengekomen stukken.

“Klanten zijn stiekem toch altijd op zoek naar de ‘witte raaf’ zoals ze dat bij Tussen Kunst & Kitsch wel noemen. Dat éne item dat goedkoop is gevonden op een rommelmarkt en heel waardevol blijkt te zijn. Wij hebben het laatst nog weer eens meegemaakt met een antiek Boeddhabeeld. Hier gekocht voor 75 euro en dat bracht op een veiling maar liefst 1500 euro op!” Reden genoeg dus om eens een kijkje te nemen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk binnen bij mijnWinkel Haren

Openingstijden

Dinsdag10.00 - 18.00
Woensdag10.00 - 18.00
Donderdag10.00 - 18.00
Vrijdag 10.00 - 18.00
Zaterdag10.00 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 222
9752 BT Haren

050 –  535 12 95

info@mijnwinkelharen.nl
www.mijnwinkelharen.nl