Lisa Lisa

Wie?

Ze was al 15 jaar eigenaar van een film- en cd-winkel in Zuidlaren, maar die markt verdween in korte tijd. Werken voor een baas leek haar toen geen optie, dus besloot ze al snel om een kledingwinkel te beginnen. De contacten met haar eerste merk waren al gelegd en toen ze in Haren dit pand ontdekte was de beslissing snel genomen: Agnes Zigterman begon in 2008 kledingwinkel Lisa Lisa in de Kerkstraat van Haren.

Agnes vertelt: “Ik viel voor het glas in lood en het kleine deurtje van dit pand. Het past perfect bij mij en de kleding. Mijn dochter heet Lisa en door het eerste merk dat ik verkocht – Noa Noa – kwam ik al snel op deze naam. Deze winkel is een beetje mijn tweede kindje. Vandaar.”

Wat?

Agnes verkoopt draagbare, vrouwelijke kleding. De stijl is vrij tijdloos en een tikkeltje landelijk. “Ik heb hele betaalbare merken die je qua stijl op meerdere manieren kunt dragen. Sommigen zijn een beetje romantisch, anderen wat stoerder. Zelf vind ik die combinatie leuk: een romantisch bloesje, met een stoere jeans. Of een vrouwelijk jurkje, met comfortabele clumpy’s. De een draagt mijn kleding met een hakje, de ander met sneakers. Juist die variatie maakt dat de kleding vrij tijdloos is.”

“Zo heb ik bijvoorbeeld jurken en rokken van King Louie en Le Pep. Dat is hele vrouwelijke kleding met een mooie pasvorm. Die kun je zo dragen, maar ook met een vestje of een colbertje. Verder verkoop ik Sorgenfri: een romantisch Deens merk met veel vergrijsde tinten. Het merk Moscow is juist weer wat stoerder, net als Odd Molly. Die laatste is wel iets duurder, maar sommige items – zoals de wollen vesten – gaan echt jaren mee.”

“Een ander leuk merk is White Stuff uit Engeland. Leuke prints en mooie materialen. Zij zijn heel goed bezig met verantwoorde productie van de kleding. Ze gebruiken natuurlijke stoffen en letten goed op de herkomst van de materialen en kleding, met aandacht voor de makers en het milieu.”

“Inti Knitwear is wat dat betreft vergelijkbaar. Het is een label van een Nederlands echtpaar. Zij wonen in Zuid-Amerika en ontwerpen truien, vesten en sjaals. Onder andere van alpacawol. Als ze in Nederland zijn kunnen we aan de hand van monsters bestellen en vervolgens worden die bestellingen geproduceerd in Peru. Ieder product heeft op het etiket de handgeschreven naam van de breister staan en welk nummer het uit de reeks is. De breisters krijgen weer een fatsoenlijk loon en kunnen daardoor hun kinderen laten studeren.”

Waarom?

Agnes is altijd bezig met verantwoorde kleding. “Ik wil geen merken of producten waar ik niet achtersta. Als je een documentaire hebt gezien over kinderarbeid kun je over die kleding niet meer enthousiast zijn. Bovendien houd ik van producten met een verhaal. Ik houd ook van oude meubels bijvoorbeeld. Het hergebruiken van spullen. Ook in de mode.”

Hoe?

Samen met Wilma, haar medewerker, voorziet Agnes de klanten van advies. Doordat ik hier zo veel ben, hebben we een beetje een huiskamer gevoel. Grappig genoeg hebben de klanten dat ook. Het gebeurt regelmatig dat mensen op blote voeten of zelfs in de onderbroek door de zaak lopen! Doordat het zo gemoedelijk en knus is hier, krijgen de klanten onderling ook snel een klik. Dan wordt kleren passen opeens heel gezellig. Ik heb wat dat betreft de leukste klanten van Haren!”

Waar?

Vóór Agnes zat er een klein tijdje een ander bedrijf in haar karakteristieke pand. Nog weer daarvoor was Papillon hier jarenlang gevestigd. “Het is een klein pandje, maar wel heel toegankelijk. Veel mensen voelen zich hier op hun gemak. Ik krijg vaak te horen dat het een leuke winkel is, ook omdat ik allerlei items erbij verkoop zoals tassen, schoenen, kaarsen, sieraden en pantoffels. De Kerkstraat heeft sowieso veel leuke winkels.

Verder?

De vrouwen die bij Agnes en Wilma in de winkel komen zijn over het algemeen vrouwen die zich bewust zijn van kwaliteit en herkomst. Ze houden van kleuren en kleren die nét even anders zijn de rest. De kernwoorden: betaalbaar, vrouwelijk en draagbaar. Agnes: “Ik verkoop dus niets waar ik niet zelf achtersta. Qua herkomst niet, maar ook niet als het gaat om draagcomfort. Bij alles wat ik inkoop bedenk ik: het staat heel leuk, maar kan ik dit ook op de fiets aan als ik mijn kind van school haal?”

 

 

 

 

Openingstijden

Maandag13.00 - 18.00
Dinsdag10.00 - 18.00
Woensdag10.00 - 18.00
Donderdag10.00 - 18.00
Vrijdag10.00 - 21.00
Zaterdag10.00 - 17.00

Contact informatie

Kerkstraat 5
9751 BA Haren

050 – 535 05 52

www.lisalisa-haren.nl
lisalisa-haren@kpnmail.nl