Kruid & Ambacht

Kruid en ambacht bestaat helaas niet meer. De Wolstudio nog wel: deze is verhuisd naar Norgerweg 219 in Donderen.

Wie?

Marijke Eering is al zo’n 20 jaar ondernemer. De voormalig milieukundige geeft met haar bedrijf Wolstudio Haren al jaren workshops en verkoopt vanuit haar webshop een ruim aanbod aan wol, garen, spinnewielen en weefgetouwen. Sinds 2015 is ze eigenaar van Kruid & Ambacht, het creatieve winkelconcept die een podium bied aan diverse deelnemers op het gebied van duurzame, ambachtelijke, spirituele en kunstzinnige workshops en producten.

Wat?

In de winkel van Kruid & Ambacht worden allerhande producten verkocht van verschillende deelnemers. De variatie is groot: van een ruim assortiment geneeskrachtige kruiden tot sieraden, van meubels tot kleding en van handgemaakte kaarten tot gevlochten manden. Veel van de producten zijn echte unica’s: enkel in hun soort. Maar de grote gemene deler is dat ze allemaal ambachtelijk, duurzaam, biologisch of fairtrade geproduceerd zijn.

Een groot gedeelte van de ruimte is gereserveerd voor workshops en de producten die daarbij gebruikt worden. Zo zijn er diverse wol soorten in allerlei kleuren van onder andere berg- en merinosschapen. Marijke is daarnaast één van de grootste Ashford dealers van Nederland. Dit Nieuw-Zeelandse merk verkoopt mooie kwaliteit spinnewielen, weefgetouwen en kaardemolens. Maar ook weefgaren van brandnetel- of biologisch katoen en zelfs garen van bananenvezels uit Nepal zijn verkrijgbaar in de winkel.

Marijke vertelt: “Achter bijna alle producten zit een verhaal. Ik probeer die verhalen ook altijd te achterhalen, zodat ik ze weer kan doorvertellen naar de klanten. Wij verkopen nu bijvoorbeeld kaarsen van bijenwas en van koolzaadwas. Ik wil dan weten wat het verschil is én wat het verschil is met een gewone kaars. Dat willen de klanten ook graag weten. Het is trouwens een misverstand dat handgemaakte producten altijd duurder zijn dan de reguliere varianten. Dat is lang niet altijd het geval.”

Veel van de workshops zijn gericht op het bewerken van textiel. Marijke geeft zelf lessen in onder andere weven, spinnen en vilten. Maar er zijn ook workshops breien, papier scheppen of intuïtief kleuren. In een ruimte boven de winkel worden met name de spirituele workshops gegeven. Marijke: “Veel van de deelnemers en cursisten zijn toch wel vrouwen. Terwijl vilten traditioneel gezien een echt mannenambacht was. Voor vrouwen was het maken van de grote lappen vilt voor bijvoorbeeld tenten veel te zwaar.”

Hoe?

Het team van Kruid & Ambacht bestaat uit eigenaresse Marijke Eering, een groep van ongeveer 20 deelnemers die workshops geven en producten verkopen en daarnaast nog zeven tot acht vrijwilligers die zeer regelmatig meewerken in de winkel ter ondersteuning of als Marijke op een beurs staat. Een aantal van die vrijwilligers zijn ook weer deelnemer en hebben daardoor nog meer binding met de winkel.

Waar?

Kruid & Ambacht is gevestigd in een karakteristiek pand aan de Rijksstraatweg. Met zijn hoge ramen, originele elementen en glas in lood details past de sfeer van het pand precies bij de creatieve bedrijvigheid. Achter, in het lager gelegen gedeelte van het bedrijf is de workshopruimte. Vroeger was dit de werkplaats van de hier gevestigde fietsenwinkel. De betonnen vloer herinnert daar nog aan en komt nu goed van pas bij workshops waar bijvoorbeeld met water gewerkt wordt.

Op de grote, verrijdbare tafels worden met name de handwerk workshops gegeven. Maar als er geen lessen zijn, is dit ook de plek voor een kop koffie, goed advies of een persoonlijk gesprek. Om die reden staat er altijd koffie en thee klaar voor klanten, cursisten en deelnemers.

Waarom?

Het belangrijkste doel in Kruid & Ambacht is verbinden. Medemenselijkheid staat voorop bij alles wat Marijke en de deelnemers doen. Marijke vertelt: “Enkele mensen draaien zich direct om als ze hier binnenstappen. Maar de meesten vinden het juist een verademing om hier te komen en lekker bezig te zijn met hun handen of rond te snuffelen. Door de sfeer en de aard van sommige workshops en producten komen hier regelmatig persoonlijke verhalen los.”

“We helpen elkaar op veel verschillende gebieden. Onder andere door die persoonlijke gesprekken, maar ook op het gebied van ondernemerschap. We adviseren elkaar op praktisch niveau, zoals bijvoorbeeld over mensen laten pinnen met je telefoon. Doordat we zowel vanuit de winkel als individueel promotie maken op social media versterken we elkaar ook op dat vlak.”

Verder?

Marijke zit inmiddels in de luxepositie dat deelnemers zich zelf aanmelden voor workshops of nieuwe producten. Hierdoor heeft ze al een heel gevarieerd aanbod. Toch staat ze altijd open voor nieuwe samenwerkingen en ideeën. Vooral workshops die mannen zullen interesseren en die passen binnen het concept zijn erg welkom. “Dat is eigenlijk het enige dat we nog missen: meer aanbod voor mannen!”

 

Openingstijden

Dinsdag10.00 - 18.00
Woensdag10.00 - 18.00
Donderdag10.00 - 18.00
Vrijdag10.00 - 18.00
Zaterdag10.00 - 17.00

Contact informatie

Rijksstraatweg 105
9752 BA Haren

06 – 531 676 15

www.kruid-en-ambacht.nl