De Fietsspecialist Jaap Glastra

Wie?

Hoewel hij eigenlijk “iets met reizen” wilde doen, is Jaap Glastra al 25 jaar De Fietsspecialist in Haren. Jaap legt uit: “Ik ging naar de Meao in afwachting van een nieuwe toerisme-opleiding die zou starten. Alleen is die studie nooit van start gegaan. Bij mijn vakkenpakket paste de secretariële opleiding het beste, dus zat ik met allemaal meiden op school. Dat was een beetje té gezellig.”

“In de vakanties werkte ik al als fietsenmaker bij Piet Alberts. Hij zag ook dat het met die studie niets werd en vroeg me om fulltime voor hem te werken, met de belofte dat ik de zaak dan ooit van hem kon overnemen. Helaas had zijn schoonzoon daar ook wel interesse in, dus toen ben ik in 1992 hier voor mezelf begonnen. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

Waar?

Dat ‘hier’ is op de hoek van de Kerkstraat en de Hortuslaan. “Een prachtig mooi plekje” aldus Jaap. “Het enige nadeel is dat het niet zo groot is. Zeker als iedereen met zijn fiets naar binnen komt, kunnen we geen kant op. Daarom zeg ik ook altijd voor de grap: fietsen heb ik genoeg. Laat die van u maar buiten staan.”

“Vóór de dag kan beginnen zetten Jaap, zijn vrouw Ineke en de medewerkers dan ook eerst alle nieuwe en tweedehands fietsen buiten. ‘s Avonds gaat alles weer naar binnen. Jaap: “Ik ben een tijd terug bezig geweest met een ander pand met meer ruimte, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Ach, na 25 jaar weet je ook eigenlijk al niet beter meer. Maar je bedenkt wel ‘ns wat.”

Wat?

De Fietsspecialist is een echte allround fietsenwinkel waar u terecht kunt voor onderhoud, reparaties, fietsaccessoires, nieuwe en tweedehands fietsen. Jaap: “We verkopen dames- en herenfietsen. Zowel elektrische als ‘gewone’. Kinderfietsen repareren we wel, maar verkopen we niet meer. Die ruimte is een beetje ingepikt door de elektrische fietsen. De verkoop van racefietsen en mountainbikes laten we over aan de professionals op dat gebied.” De reparaties daarvan doen we wel.

Jaap en Ineke hebben diverse bekende Nederlandse merken in hun assortiment zoals Gazelle, Batavus en Sparta. “Gazelle is een bewuste keuze omdat zij voor iedere doelgroep wel een geschikt model hebben. Batavus en Sparta zijn ook sterke merken. We verkopen daarnaast Duitse fietsen van de merken Kalkhoff en Pegasus. Die koop ik samen in met een collega uit Groningen en daardoor kunnen we deze goede merken extra scherp aanbieden aan de klant.”

Veel vaste klanten komen voor reparaties of onderhoud. Daar gaat dus veel tijd in zitten, maar dat vindt Jaap niet erg. “De reparaties zijn erg leuk om te doen. De techniek van de fietsen is in de loop der jaren niet veel veranderd, maar ieder probleem is wel weer anders. Het geeft veel voldoening om een probleem adequaat op te kunnen lossen voor de klant.”

Waarom?

“Als de klant blij is, zijn wij blij. Daardoor is dit een gezellig bedrijf. Het is allemaal geen rocket science, dus we willen het ook graag leuk hebben.” Eerlijkheid hoort daar ook bij. Jaap kan dan ook slecht tegen mensen die de klanten voorliegen uit onwetendheid. “Ik heb hier wel eens een jongen aan het werk gehad die hele verhalen ophing tegen de klanten. Het klonk allemaal heel interessant, maar vaktechnisch gezien klopte er echt niets van. Van zulke mensen gaat mijn bloed koken.”

Hoe?

Gelukkig heeft Jaap dat probleem nu niet meer. Twee van zijn medewerkers zijn directe familie, namelijk zijn vrouw Ineke en zijn zoon. Verder hebben ze nog een derde monteur in dienst. Jaap: “Ineke is er in 2008 bijgekomen en mijn zoon een tijdje terug. Heel misschien neemt hij het nog eens over. Maar alleen als hij dat zelf graag wil. Dan ga ik hem helpen.”

“Voordat Ineke erbij kwam, had ik ruim 16 jaar een monteur voor mij werken. Hij had het nog steeds naar zijn zin, maar werd gevraagd voor ander werk en hij wilde na al die tijd wel eens iets anders proberen. Nu is hij monteur van boten. Ik vond het natuurlijk jammer, maar heb wel gezegd dat hij moest doen wat hij graag wilde. Veel vaste klanten hebben het nog steeds over hem. Niet zo gek natuurlijk, na al die jaren.”

Verder?

Jaap heeft ook een haal- en brengservice voor reparatiefietsen. Ideaal voor werkende mensen. “Voor vijf euro halen we de fiets op tussen 18.00 en 19.00 en we brengen hem de volgende dag gerepareerd weer terug op hetzelfde tijdstip. Die service wordt zeer gewaardeerd.”

Soms gaat de haalservice echter wel heel ver: “Een oudere meneer wilde per se blijven fietsen, dus hij stapte over op een elektrische fiets. Zijn vrouw vertrouwde het niet helemaal meer, dus hij moest wel altijd zijn mobiel meenemen van haar. Die vergat hij altijd, dus toen hij met pech op de Helperzoom stond, heeft hij een stel jongelui van hun fiets ‘getrokken’ en ze “die fietsenmaker uit Haren” laten bellen. Die meneer kon zich dus nog prima redden.” Jaap vertelt de anekdote met een lach.

 

Kijk binnen bij De Fietsspecialist Jaap Glastra

Openingstijden

Maandag13.00 - 18.00
Dinsdag09.00 - 18.00
Woensdag09.00 - 18.00
Donderdag09.00 - 18.00
Vrijdag09.00 - 18.00
Zaterdag09.00 - 17.00

Contact informatie

Kerkstraat 12-C
9751 BC Haren

050 – 5343846

www.jaapglastra.nl