Beans & Grapes

Wie?

“We verkopen producten die wij lekker vinden.” Edmond Wöltgens, eigenaar van Beans & Grapes, vat zo – enigszins grappend – in één zin de productlijnen van de wijn-, koffie- en delicatessenspeciaalzaak in Haren samen. Samen met bedrijfsleider Martin Dilling voorziet hij sinds 2014 de klanten van authentieke, soms bijzondere, maar vooral heel lekkere wijnen, koffiesoorten en delicatessen.

Edmond vertelt: “Martin en ik kennen elkaar van de vinologenopleiding. Hij attendeerde mij zelfs nog op het pand in de Folkingestraat waar we het andere filiaal van Beans & Grapes hebben. Toen ik in Haren een tweede vestiging wilde beginnen, kwamen we elkaar weer tegen. Sindsdien is Martin het gezicht van de zaak in Haren. Zelf ben ik meer in Groningen en op de achtergrond betrokken.”

Wat?

Zoals de naam doet vermoeden, zijn de hoofdproducten van Beans & Grapes wijn en koffie. Edmond en Martin vertellen: “Wijn en koffie hebben veel gemeen. Het zijn beide producten die uit een bepaalde streek of gebied komen en daaraan hun karakteristieke smaak ontlenen. De manier van telen, verwerken of branden hebben daarna ook nog invloed op de smaak. Het zijn daardoor beide producten waarbij heel veel te ontdekken valt.”

Edmond en Martin streven ernaar een zo compleet mogelijke wijnsmaak aan te bieden. “We hebben wijnen uit alle windstreken. Heel veel biologische en natuurlijke wijnen en vooral uit Europa veel eigen import. Ons assortiment gaat zowel de diepte als de breedte in. We hebben lekkere borrelwijnen, maar ook voor het hoogste segment kun je hier terecht. Soms denken mensen wel eens dat we alleen ‘hippe’ wijnen hebben, maar de wat meer klassieke wijndrinker vindt hier ook wat hij zoekt.”

Omdat er steeds meer vraag naar was, begonnen Martin en Edmond ook met delicatessen. “Bij die lekkere koffie of wijn wilden onze klanten ook graag een bijpassend stukje chocola, kaas, worst of lekkere nootjes. Nu kunnen we bij een bijzondere wijn uit de Jura, ook een stuk kaas uit die streek aanbieden. Alle producten zijn hageltjevers, zo van het mes.”

In de koffiebar maken gasten al kennis met een aantal van de koffies van Beans & Grapes: “We hebben altijd twee verschillende soorten op de molen en zo kunnen bezoekers eenvoudig uitzoeken welke ze lekker vinden. Binnenkort gaan we zelf bonen branden, dan kunnen we nog gerichter naar het smaakprofiel van de klant toewerken.”

Hoe?

Want dat is wat Edmond en Martin graag willen. De klant helpen ontdekken wat hun eigen voorkeur is. “Vanaf het begin was onze insteek dat we toegankelijk wilden zijn. Leren over wijn en koffie en je eigen smaak ontdekken is leuk. Wij helpen daar graag bij. We kennen de smaken van onze klanten, maar ze moeten zelf de fijne nuances ontdekken. Dat maakt het juist zo leuk!”

Om die reden willen Edmond en Martin in de toekomst meer informele wijnproeverijen gaan houden waar mensen alleen of met z’n tweeën bij aan kunnen schuiven. “Bijvoorbeeld op de vrijdagavond. Dan is er koopavond en markt en daardoor veel gezelligheid in het dorp. In de wijnkelder zetten we dan een paar flessen open waarbij mensen tegen een kleine vergoeding tekst en uitleg krijgen.”

“Bijvoorbeeld met wijnen van een bepaalde druif of uit een specifieke streek. Het wordt echt een proeverij, zoals we die ook al voor groepen organiseren, geen borrelavonden. Thuis kunnen ze eventueel de wijnen opdrinken. We leiden de gasten niet op tot alcoholisten.” Het laatste wordt met een lach verteld.

Waarom?

“Wij hebben het vak zelf ook op deze manier ontdekt. Inmiddels verkopen we zo’n duizend wijnen, maar wij ontdekken ook nog steeds graag nieuwe landen en smaken. Zo van: dát gebied hebben we nog niet. We gaan graag naar wijnboeren in Europa en bezoeken regelmatig wijnbeurzen om nieuwe jaargangen te proeven.”

“Ook in de delicatessen hebben we zelf heel veel ontdekt. We verkopen bijvoorbeeld worst van Brandt & Levie uit Amsterdam. Zij begonnen klein en zijn langzaamaan doorgegroeid tot een groot bedrijf. Doordat ze alles van het varken gebruiken, krijgen ze steeds meer producten. Wij groeien daar in mee. Maar ook in de kaas hebben we veel kennis opgebouwd. We krijgen regelmatig advies van de voormalige kaasboer uit het dorp. Daar zijn we erg blij mee!”

Waar?

Beans & Grapes is in 2010 begonnen in Groningen en sinds 2014 heeft Edmond het tweede filiaal aan het Raadhuisplein. Een gunstige locatie, want klanten kunnen hun auto bijna voor de deur parkeren. Het bedrijf heeft zich in die vier jaar tijd ontwikkeld van een speciaalzaak in koffie en wijn naar het huidige concept. Edmond: “Het past wel bij ons om zo in ons jasje te groeien. Sinds kort hebben we naast de koffiebar en de wijnkelder ook een bijpassend terras voor de deur. Daar wordt al dankbaar gebruik van gemaakt.”

Verder?

Martin en Edmond krijgen veel klanten binnen die kiezen voor duurzame producten. Zoals gezegd zijn veel van de wijnen in het assortiment biologisch. “Biologische wijnen zijn nog steeds een beetje ondergewaardeerd. Er zijn ook veel stijlverschillen in smaak, dus waar moet je zoeken? Wij kunnen daar goed in adviseren.”

Maar ook de niet-biologische wijnen van Beans & Grapes hebben een natuurlijk karakter. “Het heeft ook te maken met regelgeving in een land en het klimaat. Franse boeren willen vaak de mogelijkheid houden om in het geval van een bedreigde oogst in te kunnen grijpen. Maar die wijngaarden zijn vaak al generaties lang in de familie. Daar produceren ze ook zo biologisch mogelijk. Die spuiten ze echt niet zomaar plat. Wij krijgen veel bewuste klanten in de zaak. Voor die duurzame producten fietsen en rijden ze graag even om en anders brengen we het wel even!”

 

 

 

Kijk binnen bij Beans & Grapes

Openingstijden

Maandag10.00 - 18.00
Dinsdag10.00 - 18.00
Woensdag10.00 - 18.00
Donderdag10.00 - 18.00
Vrijdag10.00 - 20.00
Zaterdag10.00 - 17.00

Contact informatie

Raadhuisplein 19
9751 AP Haren

050 – 737 01 48

haren@beansgrapes.nl
www.beansgrapes.com